Geurklachten in Brabant en Zuid-Holland

  • 's-Hertogenbosch
  • 07 februari 2017

Een vreemde geur trekt over de provincie Noord-Brabant en Zuid-Holland. De eerste meldingen kwamen vannacht binnen vanuit Gennep, Cuijk en Boxmeer. Daarna werd ook geuroverlast waargenomen in Uden en Den Bosch en ook in Dordrecht en Spijkenisse.

De meldingen kwamen binnen bij de milieuklachtencentrales, meldkamer politie en de veiligheidsregio’s. 

Oorzaak in Duitsland

De geur wordt veelal omschreven als bouillon, verbrand rubber of verbrande koffielucht. De oorzaak van de klachten lijkt in Duitsland te liggen. Dit vermoeden is gebaseerd op de locaties van de klachten, onderzoeken door verschillende overheidsdiensten en de wind uit het oosten.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft contact gezocht met de Duitse overheid om te achterhalen of zij weten of er incidenten zijn. Of dat zij een veroorzaker kunnen noemen. De Duitse overheid onderzoekt dit nu.

Geen gezondheidsklachten

Metingen van e-noses (elektronische neuzen) en luchtmeetnet in regio Rijnmond en Zuid-Holland Zuid en Midden-West Brabant hebben geen bijzondere stoffen of verhoogde concentraties van normaal voorkomende stoffen stoffen in de lucht aangetoond. De ontvangen klachten bij de verschillende overheden gaan allemaal over geur en niet over gezondheidsklachten.

In de loop van de middag verdwijnt de geur. Mocht u toch nog overlast ervaren dan kunt u dit melden bij de Milieuklachtencentrale.

Voor actuele informatie zie de webstie van de provincie Noord-Brabant, http://www.brabant.nl/actueel/nieuws.

Delen