Scootmobielen veilig stallen

Ouderen blijven steeds vaker langer zelfstandig wonen. Om hun zelfstandigheid en mobiliteit te behouden, maken zij soms gebruik van een scootmobiel. Bij Brandweer Brabant-Noord komen we steeds vaker tegen dat scootmobielen in een besloten vluchtroute worden gestald. Het gaat dan bijvoorbeeld om een dichte gang die vaak ook de vluchtweg is als er brand uitbreekt. Vanuit brandveiligheidsoogpunt is het juist belangrijk dat gangen vrij zijn van obstakels.

Het plaatsen van scootmobielen in gangen kan hinderen bij het ontvluchten en evacueren van een gebouw bij brand of een andere calamiteit. Mensen kunnen struikelen of gedesoriënteerd raken. Ook de brandweer kan moeilijker een woning bereiken. Daarnaast kan een scootmobiel in brand raken waarbij veel (giftige) rook vrijkomt dat het snel en veilig vluchten belemmert.

In gesprek

Voor afdelingen Wmo van gemeenten en zorginstellingen die direct te maken hebben met senioren en/of het verstrekken van Wmo-voorzieningen, heeft Brandweer Brabant-Noord een notitie opgesteld om deze risico’s te beperken. Deze notitie bevat verschillende handvatten om (brand)veiligheid in de zorg te bevorderen. Aangezien de woonsituaties heel divers zijn en dus ook de passende maatregelen, gaan onze adviseurs brandveiligheid graag in gesprek.

Meer informatie

Wil je meer weten over het veilig stallen van scootmobielen? Of heb je andere vragen over brandveiligheid? Neem contact op met onze adviseurs van Risicobeheersing via risicobeheersing@brwbn.nl of 088 020 8103.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box