Selectieprocedure

Voordat je aan de slag gaat moet je een selectieprocedure doorlopen. Als je deze positief afrondt, volgt een aanstelling voor de duur van je opleiding (2,5 jaar). Na die periode volgt bij goed functioneren een vaste aanstelling. De selectieprocedure voor deze functie bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Sollicitatie
  De eerste selectieronde is op basis van je sollicitatiebrief, cv en harde eisen. De harde eisen zijn, minimaal 18 jaar en minimaal een VMBO kader diploma of MBO niveau 3. Voldoe je aan de harde eisen en weet je ons te overtuigen van je geschiktheid op de functie, dan wordt je uitgenodigd voor de selectieprocedure.

 • Sporttest
  Het eerste onderdeel is de fysieke vaardigheidstest bestaat uit de vier hoofdonderdelen: duurloop (uithoudingsvermogen), zwemproef (zwemvaardigheid), hindernisbaan (coördinatie en behendigheid) en de krachtproef. Alle onderdelen worden beoordeeld met een onvoldoende, matig, voldoende of goed. Als je op alle onderdelen een voldoende tot goed scoort, haal je de test. De uitslag van deze test is op dezelfde dag bekend. Lees hier alles over de sporttest

 • Assessmentdag
  Deze dag bestaat uit drie onderdelen, namelijk het selectiegesprek (=sollicitatiegesprek), een psychologische test en een engtetest. De wijze waarop je scoort op deze drie testen tezamen maakt duidelijk of je door gaat naar de volgende ronde. De uitslag van deze dag is na een week bekend.

  • Selectiegesprek
   Het selectiegesprek voer je met vier medewerkers van de brandweer waarin je je motivatie toelicht, je werkervaring en er worden een aantal casussen bevraagd.
  • Psychologische test
   De psychologische, ook wel online capaciteitentest, duurt ongeveer 1,5 uur. De uitslag van de test toont in hoeverre je beschikt over de competenties die belangrijk zijn voor de functie.
  • Engte­vrees- (claustrofobie)
   Met een geblindeerde bril kruip je door een nauwe ruimte om vervolgens de uitgang te vinden. Deze test maakt duidelijk of je tegen kleine ruimtes kan en of je je kan oriënteren in het donker.

 • Outdoorkamp
  In het outdoorkamp doe je opdrachten met een groep en individueel. Deze opdrachten testen de wijze waarop je samenwerkt, hoe je je opstelt in een groep en hoe je presteert onder druk. Ook worden je technische vaardigheden getest. Het outdoorkamp duurt 24 uur en vindt plaats op een vrijdag/zaterdag of zondag/maandag. Wanneer er meerdere kampen zijn, ontvang je een uitslag een week na het laatste kamp.

Na het outdoorkamp is de selectieprocedure ten einde. Als je positief door het outdoorkamp heen bent gekomen dan rest je nog een onderdeel en dit is de medische aanstellings­keuring. De keuring wordt deels afgenomen door een arbo-arts en deels door de sportinstructeur van Brandweer Amsterdam-Amstelland en test je fysieke gezondheid. Buiten het testen van je fysieke gesteldheid, wordt je ook getest op hoogtevrees door het beklimmen van een 30 meter ladder.

Duiktest
Duiken kan deel uitmaken van jouw takenpakket. Daarom wordt er na het outdoorkamp tevens een duiktest afgenomen om de duikpotentie van de nieuwe medewerkers in kaart te brengen. Dit is met name gericht op het ontdekken van talent met betrekking tot zwem- en duikvaardigheid. Deze test is geen onderdeel van de selectieprocedure en telt niet mee voor de beoordeling of je wel of niet kunt deelnemen aan de opleiding Manschap A. Als je goed scoort op de test word je gedurende je opleidingsperiode en de jaren daarna gevolgd door de duikorganisatie. Wie weet ligt er wel een carrière als duiker voor jou in het verschiet!

Verklaring Omtrent Gedrag
Het overleggen van een Verklaring Omtrent Gedrag is een voorwaarde om aangesteld te worden. De aanvraag en declaratie van de kosten loopt via Brandweer Amsterdam-Amstelland.

Terug naar alle informatie rondom het werken als fulltime brandweerprofessional.

Delen