FAQ

Q: Hoe ziet mijn werkende leven er straks uit?

A: Je krijgt een aanstelling voor 36 uur per week die worden verdeeld over 24-uursdiensten, 9-uursdiensten en dagdiensten. Houd er rekening mee dat je met al deze diensten te maken krijgt. Belangrijk om te weten is dat Brandweer Amsterdam-Amstelland een organisatie in verandering is er er meerdere roostervormen mogelijk zijn.

Q: Wat ga ik verdienen?

A: Maximaal schaal 5, trede 5 te weten €2080,- bruto per maand bij aanvang van de opleiding en afhankelijk van je leeftijd. Afhankelijk van het rooster waarin je wordt geplaatst ontvang je een brandweertoeslag. 

Q: Hoe lang duurt de selectieprocedure?

A: Vanaf de sporttest tot en met de medische aanstellingskeuring duurt de selectieprocedure vijf maanden.

Q: Wat gebeurt er als ik een onderdeel niet haal?

A: Afhankelijk van welk onderdeel je niet haalt, krijg je een schriftelijke afwijzing of een telefonische toelichting van je afwijzing. Er zijn wel mogelijkheden om te herkansen maar niet in dezelfde selectieronde.

Q: Ik heb dyslexie/dyscalculie. Wordt daar in de selectieprocedure rekening mee gehouden?

A: Dit kan problemen opleveren bij het maken van de (online) psychologische test. Je kunt een verklaring overleggen waarin staat dat je dyslexie/dyscalculie hebt en daar wordt dan rekening mee gehouden tijdens de (online) psychologische test. Geef dit wel altijd aan voordat je de test gaat maken!

Q: Wanneer weet ik of ik mag deelnemen aan de opleiding?

A: De selectieprocedure bestaat een briefselectie, de sporttest, een assessmentdag, een psychologische test, een engtevrees test, een outdoorkamp en een medische keuring. Na het positief afronden van het outdoorkamp weet je of je als brandweerprofessional aan de opleiding mag beginnen.

Q: Ik kijk een beetje op tegen de sporttest, hoe kan ik me hierop voorbereiden?

A: Alle informatie kun je teruglezen op de pagina over de sporttest. Inclusief een sportvideo waar alle onderdelen én gouden tips worden besproken. Een sportieve achtergrond helpt ontzettend. En natuurlijk, fanatiek trainen en er helemaal voor gaan!

Q: Hoeveel mensen mogen er aan de opleiding beginnen? 

A: 12 mensen per keer.

Q: Wanneer begint de opleiding? 

A: Brandweer Amsterdam-Amstelland bepaalt wanneer je met de opleiding start. Doorgaans start de opleiding binnen een half jaar na het positief afronden van de selectieprocedure.

Q: Hoe ziet de opleiding eruit?

A: De opleiding duurt 26 tot 29 weken. De eerste 14 weken zijn fulltime van maandag tot en met vrijdag. Deze periode wordt afgerond met een examen. Vervolgens ga je twee dagen naar de opleiding en werk je een dag op de kazerne. Na de 29e week ga je een jaar lang stage lopen op een kazerne. Daarna volgt nog een jaar stage op een andere kazerne. Als je drie goede beoordelingen krijgt tijdens je opleidingsperiode, volgt een vaste aanstelling.

Q: Ik heb al een baan maar zou toch heel graag als brandweerprofessional aan de slag gaan. Kan dat?

A: Jazeker! We zijn naast beroeps ook op zoek naar vrijwilligers. Op deze pagina lees je er alles over.

Terug naar alle informatie rondom de vacature brandweerprofessional.

Delen