FAQ

Q: Hoe ziet mijn werkende leven er straks uit?

A: Je werkzaamheden worden verricht in een werkrooster van 2 keer per week 24 uur, afgewisseld met een beperkt aantal dagdiensten. Belangrijk om te vermelden en je bewust van te zijn, is dat de invulling van het werkrooster in de toekomst kan veranderen. 

Q: Wat ga ik verdienen?

A: Maximaal schaal 5, trede 5 te weten €2059,- bruto per maand bij aanvang en afhankelijk van leeftijd. Wanneer je 24-uursdiensten gaat werken ontvang je een brandweertoeslag. 

Q: Hoe lang duurt de selectieprocedure?

A: Vanaf de sporttest tot en met de medische aanstellingskeuring duurt de selectieprocedure vijf maanden.

Q: Wat gebeurt er als ik een onderdeel niet haal?

A: Afhankelijk van welk onderdeel je niet haalt, krijg je een schriftelijke afwijzing of een telefonische toelichting van je afwijzing. Er zijn wel mogelijkheden om te herkansen maar niet in dezelfde selectieronde.

Q: Ik heb dyslexie/dyscalculie. Wordt daar in de selectieprocedure rekening mee gehouden?

A: Dit kan problemen opleveren bij het maken van de (online) psychologische test. Je kunt een verklaring overleggen waarin staat dat je dyslexie/dyscalculie hebt en daar wordt dan rekening mee gehouden tijdens de (online) psychologische test. Geef dit wel altijd aan voordat je de test gaat maken!

Q: Wanneer weet ik of ik mag deelnemen aan de opleiding?

A: De selectieprocedure bestaat een briefselectie, de sporttest, een assessmentdag, een psychologische test, een engtevrees test, een outdoorkamp en een medische keuring. Na het positief afronden van het outdoorkamp weet je of je als brandweerman/vrouw aan de opleiding mag beginnen.

Q: Ik kijk een beetje op tegen de sporttest, hoe kan ik me hierop voorbereiden?

A: Alle informatie kun je teruglezen op de pagina over de sporttest. Inclusief een sportvideo waar alle onderdelen én gouden tips worden besproken. Een sportieve achtergrond helpt ontzettend. En natuurlijk, fanatiek trainen en er helemaal voor gaan!

Q: Hoeveel mensen mogen er aan de opleiding beginnen? 

A: 12 mensen per keer.

Q: Wanneer begint de opleiding? 

A: Brandweer Amsterdam-Amstelland bepaalt wanneer je met de opleiding start. Doorgaans start de opleiding binnen een half jaar na het positief afronden van de selectieprocedure.

Q: Hoe ziet de opleiding eruit?

A: De opleiding duurt 26 tot 29 weken. De eerste 14 weken zijn fulltime van maandag tot en met vrijdag. Deze periode wordt afgerond met een examen. Vervolgens ga je twee dagen naar de opleiding en werk je een dag op de kazerne. Na de 29e week ga je een jaar lang stage lopen op een kazerne. Daarna volgt nog een jaar stage op een andere kazerne. Als je drie goede beoordelingen krijgt tijdens je opleidingsperiode, volgt een vaste aanstelling.

Q: Ik heb al een baan maar zou toch heel graag als brandweervrouw/-man aan de slag gaan. Kan dat?

A: Jazeker! We zijn naast beroeps ook op zoek naar vrijwilligers. Op deze pagina lees je er alles over.

Terug naar alle informatie rondom de vacature brandweervrouw/-man

Word brandweerprofessional

Als beroeps brandweervrouw of -man bied je hulp als er branden worden geblust, tijdens ongevallen met gevaarlijke stoffen, reanimaties en beknellingen. Tevens lever je een actieve bijdrage aan voorlichting en preventie door woningen te bezoeken en huizen te controleren op brandveiligheid. Een zeer veelzijdige en afwisselende baan. Wat denk je, ben je er klaar voor? 

Functie-eisen

  • Minimaal 18 jaar
  • VMBO (kader, gemengd of theoretisch), bij voorkeur MBO niveau 3 afgerond
  • Goede technische vaardigheden/technisch inzicht
  • Uitstekende conditie en goed kunnen zwemmen
  • Goede communicatieve vaardigheden
  • Stressbestendig en groot verantwoordelijkheidsgevoel
  • Gedisciplineerd
  • Bij voorkeur in bezit van rijbewijs C
Wij gebruiken cookies