Verandermanager Vakbekwaamheid Brandweer Amsterdam-Amstelland

Ben jij een inspirerende en daadkrachtige leidinggevende met ervaring in veranderingstrajecten? Ben jij de gedreven manager met visie op vakbekwaamheid, die standvastig is en draagvlak weet te genereren voor verandering? Dan is Brandweer Amsterdam-Amstelland op zoek naar jou!

Brandweer Amsterdam-Amstelland

Ons werk stopt nooit. Dag in, dag uit staan wij klaar om te beschermen wat waardevol is. Wij bestrijden brand, redden levens en verlenen hulp bij ongevallen. Liever nog zijn we problemen een stap voor. Daarom zetten we ons in voor preventie en geven we voorlichting en advies.

Ons werk is divers, geen dag is hetzelfde. Net als de mensen die bij ons werken. Zo dragen niet alle brandweermensen een helm en vuurwerende kleding. Van communicatiemedewerker tot monteur, van controller tot P&O-adviseur: wij zijn allemaal Brandweer Amsterdam-Amstelland. Iedereen draagt vanuit de eigen expertise bij aan het functioneren van deze organisatie. Zowel fulltime als parttime.

Ons werk is dynamisch en veeleisend. We staan klaar voor anderen, maar ook voor elkaar. Met een goed advies, of juist een enthousiast idee. We denken niet in hokjes, maar vinden het belangrijk dat iedereen zich binnen de brandweer op zijn gemak voelt. Een prettige werkomgeving is immers een goede stimulans om het beste uit jezelf te halen.

 

Organisatie

Brandweer Amsterdam-Amstelland is georganiseerd in drie sectoren; de operationele dienst met 17 kazernes, Risicobeheersing & Preparatie en Bedrijfsvoering. Daarnaast is er de stafeenheid Directiebureau & Communicatie. De sector Risicobeheersing & Preparatie bestaat uit 5 afdelingen, namelijk Vakbekwaamheid, Risicobeheersing, Operationele Informatie, Brandweerkunde en Informatiemanagement. De sector houdt zich bezig met advisering over risicobeheersing aan het bevoegd gezag, andere veiligheidsregio’s, externe partijen en het bestuur. Er wordt toezicht gehouden op het naleven van vergunningen en de sector vormt een schakel tussen preventie en repressie. Ook wordt advies gegeven over de richting van het repressieve brandweerproces. Een belangrijke taak vormt het (mede) zorgen voor vakbekwaam, goed voorbereid en geïnformeerd uitrukpersoneel dat kan werken met tactieken en technieken die met de tijd meegaan.

De afdeling Vakbekwaamheid verzorgt opleidingen en oefeningen met als doel goed opgeleide collega’s binnen hun taakgebied. Dit geldt voor alle medewerkers; van medewerkers die zich bezighouden met incidentbestrijding (repressieve taken) als risicobeheersing, voor beroepsmedewerkers en vrijwilligers. De bestaande afdelingen Bureau Vakbekwaamheid en het Brandweer Opleidingscentrum Amsterdam-Amstelland Schiphol (BOCAS) worden gevormd tot de nieuwe afdeling Vakbekwaamheid.

Inhoud van de functie

In jouw rol als Verandermanager Vakbekwaamheid ga je de nieuwe afdeling Vakbekwaamheid vormgeven. De 40 fte medewerkers van de twee afdelingen Bureau Vakbekwaamheid (BVB) en Brandweer Opleidingscentrum Amsterdam-Amstelland Schiphol (BOCAS) ga jij vormen tot een effectief samenwerkend team in één afdeling. De nieuwe structuur en nieuwe functieprofielen staan klaar om geïmplementeerd te worden, maar jij krijgt beslisruimte in de uitvoering van het reorganisatieplan. Als Verandermanager Vakbekwaamheid heb je de volgende taken en verantwoordelijkheden:

 • Verzakelijken en professionaliseren van de (interne) samenwerking op het gebied van vakbekwaamheid
 • Professionaliseren van de digitalisering (registratie, rapportage, programmaoverzicht en ELO)
 • Continue kwaliteitsverbetering door implementatie van de nieuwste manieren van ten aanzien van leren; met oog voor maatwerk, specialisatie en didactiek
 • Verbeteren van het planningsproces met betrekking tot vakbekwaamheid
 • Visie ontwikkelen op de oefenlocatie van de toekomst (tevens in relatie tot de commerciële activiteiten en kwaliteitskeurmerken waarop gestuurd moet worden)

Je maakt deel uit van het MT van de sector Risicobeheersing & Preparatie.

 

Jouw profiel

Als Verandermanager Vakbekwaamheid ben je verantwoordelijk voor de gehele portefeuille Vakbekwaamheid op het gebied van crisisbeheersing en veiligheidsmanagement. Je bent een manager met visie die een wezenlijke bijdrage levert aan het ontwikkelen, uitdragen en verdedigen van de strategische koers op het gebied van vakbekwaamheid voor Brandweer Amsterdam-Amstelland, zowel intern als extern.

Je bent een positief ingestelde persoonlijkheid die snel complexe vraagstukken, processen en krachtenvelden doorgrondt. Een energieke leidinggevende die gericht is op het neerzetten van resultaten in samenwerking met anderen. Iemand die de afdeling resultaatgericht en koersgericht aanstuurt en professionals coacht om hun eigen verantwoordelijkheid hierin te  nemen. En iemand die een netwerk op verschillende niveaus weet op te bouwen en de brandweer positie te geven bij externe partners.

 

Je beschikt over de volgende kennis en ervaring:

 

 • WO werk- en denkniveau
 • Minimaal 3 tot 5 jaar leidinggevende ervaring in het vernieuwingsgerichte organisatie
 • Kennis van en ervaring met crisisbeheersing en incidentbestrijding
 • Kennis van en ervaring met onderwijskundige vraagstukken
 • Bij voorkeur ervaring met het trekken van (cultuur) veranderingen
 • Repressieve ervaring is een pré evenals de bereidheid om hierin bij te scholen of een (piket)rol te vervullen.
 •  

Tevens beschik je over de volgende competenties:

 • Visie
 • Analytisch vermogen
 • Netwerkvaardigheid
 • Implementatiekracht
 • Besluitvaardigheid
 • Bestuurlijke sensitiviteit
 • Resultaatgerichtheid
 • (Verbindend) leiderschap
 • Overtuigingskracht

 

Dit is het aanbod

Een uitdagende baan met veel verantwoordelijkheden in een dynamische omgeving. Naast een 36-urige werkweek kun je rekenen op goede secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een Individueel Keuze Budget (IKB). Het IKB bedraagt 17,05 % van je brutosalaris en kun je vrij inzetten voor het kopen van extra verlof, aanvulling op salaris etc. Je kunt hiermee keuzes maken die passen bij jouw levensfase, persoonlijke wensen en doelen. Het bruto jaarsalaris is afhankelijk van je opleiding en ervaring en hoe je je IKB inzet en bedraagt maximaal € 84.051,- per jaar (schaal 13) op basis van 36 uur.

Solliciteren
Word jij enthousiast van deze uitdagende functie? Dan zien wij jouw sollicitatie met belangstelling tegemoet! Solliciteren kan door het insturen van je brief en CV via https://publieknetwerk.nl/vacature/verandermanager-vakbekwaamheid.

 

Een assessment kan deel uitmaken van de procedure.

Meer informatie
Voor meer informatie over deze functie kun je contact opnemen met Angeline Dekker-Valks van Publiek Netwerk, 06-12569245 en angelinedekker@publieknetwerk.nl.