Zeer grote brand bij afvalverwerkingsbedrijf in Westelijk Havengebied

  • Amsterdam
  • 22 april 2021

Woensdagavond 21 april is de brandweer rond 19.30 gealarmeerd voor een brand bij afvalverwerkingsbedrijf Renewi aan de Kajuitweg in het Westelijk Havengebied in Amsterdam. De brand woedde in een stapel matrassen die op het terrein van het afvalverwerkingsbedrijf lagen. Als snel kwamen er meerdere meldingen binnen van grote rookwolken die van ver te zien waren. Mensen die last hadden van de rook is geadviseerd om ramen en deuren te sluiten.

Er is opgeschaald naar zeer grote brand omdat er veel water nodig was om deze brand te blussen. Hierdoor kwam veel brandweerpersoneel en materieel ter plaatse. De brandweer werd ondersteund door de Gezamenlijke Brandweer Amsterdam en de blusboot van de Port of Amsterdam, de blusboot van de brandweer de Jan van der Heyde en de blusrobot.

De brandhaard was moeilijk te bereiken, waardoor het blussen veel tijd in beslag nam. Met kranen moest de berg met afval uit elkaar worden getrokken om zo de brandhaard te bereiken. De brand sloeg over van de bergmatrassen naar bergen grofvuil en huisafval.

Gedurende de gehele nacht en ochtend vonden er bluswerkzaamheden plaats. Rond 11 uur heeft de brandweer het incident overgedragen aan de bedrijfsbrandweer van Renewi. Het is niet duidelijk hoe de brand precies is ontstaan. Er zijn geen mensen gewond geraakt. Een duif werd uit de rook gered.

Delen