Vijftig bewoners in ijzige kou geëvacueerd ivm brand in flat Uilenstede Amstelveen Grip 1

  • Amsterdam
  • 06 februari 2021

De brandweer is zaterdagnacht rond 22 uur gealarmeerd vanwege een woningbrand in een 12 verdieping hoge flat in Uilenstede. Zeven mensen ademden rook in waarvan er twee kort naar het ziekenhuis moesten ter controle.

Er werd al snel opgeschaald naar ‘grote’ brand en vervolgens naar ‘zeer grote brand’, waarbij extra voertuigen en manschappen werden opgeroepen voor ontruiming van de flat in verband met sterke rookontwikkeling. Om de evacuatie goed te laten verlopen is er vervolgens opgeschaald naar de crisisstructuur ‘Grip 1’.

Circa vijftig bewoners van het complex moesten hun woning verlaten. Zij werden opgevangen in het sportcentrum in Uilenstede. Het GVB zette uit voorzorg bussen in en andere hulporganisaties zoals het Rode Kruis waren aanwezig in verband met de opvang van bewoners tijdens het koude weer. Zij deelden warme dekens uit.

Burgemeester Tjapko Poppens kwam ook ter plekke: hij sprak met diverse studenten; met de meesten ging het gelukkig goed.

De meeste bewoners mochten nadat de brand geblust was en het gebouw uitvoerig gecontroleerd was, weer terug naar hun studentenkamer. Voor enkele bewoners bleek dit door de schade van de rook niet mogelijk: voor hen werd passend onderdak gevonden binnen hun eigen netwerk of in een hotel.

Delen