Zeer grote brand Prins Hendrikkade

  • Amsterdam
  • 13 januari 2020

De brandweer is op 13 januari om iets na 11 uur vanochtend gealarmeerd voor een zeer grote brand op de Prins Hendrikkade in het centrum van Amsterdam. De brand woedde in een beschadigde gasleiding op een paar meter afstand van de gevel van het art’otel. Het tramverkeer van en naar het Centraal Station kon aan het einde van de middag weer worden hervat. Er zijn geen gewonden.

De brand ontstond tijdens werkzaamheden aan gasleidingen op de Prins Hendrikkade. Het gaslek veroorzaakte hoge steekvlammen. Ondanks de inspanningen van de brandweer om de buitenzijde van het pand te koelen, sloeg de brand over naar binnen. De brandweer heeft de brand van binnenuit weten tegen te houden tot de eerste ruimte aan de straatzijde.

Het hotel werd ontruimd. Rond de honderd gasten zijn tijdelijk ondergebracht in onder meer het nabijgelegen Victoria Hotel. Ook de omliggende panden waren ontruimd, maar zijn aan het begin van de middag na controle door de brandweer weer vrijgegeven. Er zijn geen gewonden bekend.

Nadat de gasleiding door Liander was afgesloten, was de brand snel geblust. De brandweer heeft nog enige tijd nabluswerkzaamheden verricht in het art’otel. Naast de schade aan de buiten en binnenzijde van het hotel was door de brand ook schade ontstaan aan de bovenleiding van de tram. Rond half vijf reden de meeste trams weer volgens de dienstregeling.

De komende tijd wordt de totale schade in beeld gebracht en de precieze oorzaak van de brand onderzocht.

 

Delen