Zeer grote brand kringloopwinkel Amsterdam Nieuw-West

  • Amsterdam
  • 20 september 2020

Zaterdagnacht, 20 september 2020, werd de brandweer rond 00.30 gealarmeerd omdat er brand was in een kringloopwinkel aan de Postjesweg in Amsterdam. De meldkamer schaalde snel op naar grote brand omdat er meerdere telefoontjes binnen kwamen van omwonenden die grote vlammen meldden. Ook kwamen er meldingen binnen van mensen die aangaven rook te ruiken. Rond 01.00 werd er opgeschaald naar zeer grote brand zodat er nog meer blusvoertuigen ter plaatsen konden komen.  

Ongeveer 100 mensen, van 49 woningen, moesten hun woning verlaten. De bewoners die geen andere opvangmogelijkheden hadden zijn eerst opgevangen in bussen en daarna overgebracht naar de lobby van een hotel in de buurt.

De brandweer had veel tijd nodig om de brand onder controle te krijgen. Omdat er zoveel erg brandbare spullen in de opslag van het kringloopbedrijf aanwezig waren was het lastig om bij de brandhaard te komen. Zowel tankautospuiten als autoladders zijn ingezet. Ook vanuit regio Kennemerland en Zaanstreek-Waterland zijn er twee autoladders ingezet. De brandweer heeft naast het blussen van de brand in de kringloopwinkel ook materieel ingezet om overslag naar de aangrenzende flat te voorkomen. De inzet van een sloopkraan zorgde ervoor dat de brandweer uiteindelijk beter bij de brandhaard kon komen.

Nadat de brandweer iets voor half zes het sein brand meester had gegeven kon Bouw en Woningtoezicht controleren in hoeverre de constructie van de aangrenzende flat schade heeft ondervonden. Twee woningen hebben veel water en roetschade en de bewoners kunnen nog niet terug in de woningen. Voor drie andere woningen geldt dat deze eerst maandag verder onderzocht moeten worden op schade aan de buitenkant veroorzaakt door de brand. Alle ander woningen zijn, na laatste metingen van de brandweer,  in de loop van de ochtend vrijgegeven. Het pand van Rataplan kan als verloren beschouwd worden.

Het is nog niet duidelijk hoe de brand is ontstaan. De politie zal samen met de brandweer onderzoek doen. De gemeente en stichting Salvage zullen verder de afwikkeling richting de eigenaren en bewoners verzorgen. 

Delen