Zeer grote brand Moezelhavenweg Westelijk havengebied

  • Amsterdam
  • 01 januari 2020

Zeer grote brand Moezelhavenweg Westelijk havengebied

De brandweer werd woensdagochtend 1 januari 2020 om iets voor 01.00 uur gealarmeerd voor een grote brand aan de Moezelhavenweg in het Westelijk havengebied van Amsterdam. Bij aankomst was duidelijk dat een groot deel van de opslagloodsen op het terrein van een papierfabrikant in lichterlaaie stond.

De brandweer zag snel in dat er weinig meer te redden viel en liet de loodsen op het terrein daarom gecontroleerd uit branden. De grootschalige brandbestrijding concentreerde zich daarnaast op het voorkomen van branduitbreiding naar de naastgelegen loodsen. Dit was nog een uitdaging gezien de drukste nacht van het jaar. In samenwerking met onder meer de Havendienst en de veiligheidsregio's Zaanstreek Waterland en Kennemerland is dat gelukt.

De dikke rookwolken trokken het havengebied verder in. Door het nachtelijke tijdstip en de locatie zijn er geen klachten van rookoverlast bekend. Wel is de A5 even afgesloten geweest om eventuele filevorming tegen te gaan. De straatverlichting en verkeerslichten vielen uit doordat het nabijgelegen transformatorhuisje was volgelopen met bluswater.

Hoewel de brand onder controle is, is de brandweer nog steeds bezig met bluswerkzaamheden. De vele vuurhaarden liggen verspreid over het terrein en laaien hier en daar weer op. De brand is mogelijk ontstaan door vuurwerk. Er zijn geen meldingen van slachtoffers.

Delen