Zeer grote brand Europaplein Amsterdam-Zuid

  • Amsterdam
  • 27 juni 2019

De brandweer werd op donderdagmiddag 27 juni om 12:20 uur gealarmeerd voor een brand in de keuken van een restaurant aan het Europaplein nabij de Rai in Amsterdam-Zuid. De brand heeft zich door de constructie, met daarbij rookontwikkeling in het trappenhuis, uitgebreid naar de bovengelegen woningen. Vanwege de brand met hevige rookontwikkeling is opgeschaald naar zeer grote brand.

In de dakconstructie dreigde de brand zich nog verder uit te breiden naar de naastgelegen panden. De brandweer kon brandschade aan de daken niet voorkomen, maar wist met man en macht de branduitbreiding wel te stoppen. Vanuit de naastgelegen veiligheidsregio’s Kennemerland, Zaanstreek-Waterland en Gooi en Vechtstreek is bijstand verleent voor de brandbestrijding.

Vanwege de brand en rookontwikkeling zijn de boven- en naastgelegen woningen ontruimd. De bewoners zijn opgevangen in de RAI. Ze zijn door de brandweer en stichting Salvage geïnformeerd over de gevolgen van de brand. De metrohalte Europaplein (nabij de RAI), de route langs het Europaplein en afrit s109 (richting de RAI) zijn tijdens de brand afgesloten geweest.

De woningen van het brandadres en de naastgelegen woningen hebben veel schade opgelopen. In totaal zijn er 10 woningen onbewoonbaar verklaard en de bewoners worden door stichting Salvage voor de komende nacht aan onderdak geholpen. De bewoners in de woningen daarnaast konden in het begin van de avond terug naar hun woning. Gedurende de brand heeft het woonblok geen stroom gehad. Rond 19:00 uur was de stroomvoorziening weer hersteld.

Er zijn in totaal 3 personen gewond geraakt. Eén persoon liep brandwonden op en twee personen hebben rook ingeademd. Ze konden ter plaatse worden behandeld in de ambulance.

Om 16:45 uur kon het sein brand meester worden gegeven. De brandweer is daarna nog enige tijd bezig geweest met (na)bluswerkzaamheden en het wegnemen van valgevaar door loszittende dakpannen. De brand is vermoedelijk ontstaan door een vlam in de pan. Naar de brand zal onderzoek worden gedaan.

Voor de direct betrokkenen zal op vrijdag 28 juni om 18:00 een voorlichtingsbijeenkomst worden gehouden door de gemeente Amsterdam in het stadsloket Zuid aan de President Kennedylaan 923.

Delen