Brand Tutein Noltheniusstraat Amsterdam Nieuw-West

  • Amsterdam
  • 14 oktober 2018
Rond 04.40 uur is de brandweer gealarmeerd voor een brand aan de Tutein Noltheniusstraat in Amsterdam Nieuw-West. De brand woedde op de zolderverdieping en het dak van een woongebouw.
 
Voor het bestrijden van de brand en het ontruimen van de woningen waren veel brandweermensen nodig, vandaar dat er is opgeschaald naar zeer grote brand. Vier autospuiten en twee autoladders kwamen daarop ter plaatse. Rond 06.00 uur was de brand onder controle. De schade van de brand kon worden beperkt tot de zolderverdieping. De woning eronder liepen rook- en  waterschade op. De brandweer is nog bezig met nablussen. 
 

Bij de brand is materiaal vrijgekomen dat asbest bevat. Dit materiaal heeft zich verspreid in de directe omgeving van de brand. De brandweer heeft het gebied voor de zekerheid ruim afgezet. Een gespecialiseerd bedrijf zal een inventarisatie maken en het materiaal opruimen.

Vanwege de rookontwikkeling is geadviseerd om ramen en deuren gesloten te houden en (mechanische) ventilatie uit te schakelen.
De oorzaak van de brand is niet bekend, hier zal onderzoek naar worden gedaan. In totaal zijn 24 woningen ontruimd en zo’n 50 bewoners zijn in een nabijgelegen hotel opgevangen. Er zijn geen bewoners gewond geraakt. Het is nog niet duidelijk wanneer de bewoners terug kunnen naar hun woningen.

Over de gevaren van asbest

Bij brand kan soms ook asbest vrij komen. Wat is asbest eigenlijk en wanneer is het schadelijk voor je gezondheid?

asbest1.jpg

Delen