4 mei en de brandweer

  • Amsterdam
  • 03 mei 2018

Op 4 mei is het internationale brandweerdag. Dat komt omdat het de naamdag is van Sint Florianus, de patroonheilige van de brandweer in veel landen. Bij ons is 4 mei vooral de dag van de dodenherdenking en daarvan hebben we er bij de brandweer helaas ook wel redenen voor.

Bommen op Schiphol

In de vroege ochtend van 10 mei 1940 tegen vier uur werd Schiphol gebombardeerd en omdat de luchthaven eigendom was van de Gemeente Amsterdam, nam de Amsterdamse brandweer daar de brandblussing voor zijn rekening. Toen duidelijk werd dat er branden woedden op het vliegveld, rukten om 04.12  uur drie autospuiten, een autoladder en een baby-voertuig met de eerste officier uit. Ze reden tot Sloten en wachtten het einde van de luchtaanval af. Vervolgens werd er doorgereden en afgelegd, maar rond kwart voor vijf kwam er een nieuw bombardement. De bezettingen doken onder de auto’s, maar evengoed werden de brandmeester A. Hill en chauffeur J. Eijlander dodelijk getroffen door bomscherven.

Bommen op Amsterdam-Noord

Op 11 oktober vielen er bommen op Tuindorp Oostzaan. Nog tijdens het uitrukken werd een trekker met aanhangmotorspuit van de hulpbrandweer getroffen door bomscherven. In het voertuig zat de beroepsbrandwacht J.H. van Leersum met een ploeg hulpbrandwachts, voortgekomen uit de Luchtbeschermingsbrandweer. Sinds juni waren ze als aanvulling toegevoegd aan de Amsterdamse brandweer. Ze waren vanaf de hulppost in de school aan de Papaverhoek uitgerukt om te helpen en werden nu zelf geraakt. De hulpbrandwachts W. Monteban en J.J. Westbroek werden op slag gedood, T. ten Wolde overleed de volgende dag en Van Leersum stief op 15 oktober. 

In totaal werden – voor zover bekend – in de oorlog 73 brandweerlieden gedood door oorlogsgeweld, maar ook door ‘gewone’ brandweerongelukken. Dat waren er in totaal vijf, waarvan de brandwacht M.F.J. Akkerman in Amsterdam er één was. Hij viel op 11 april 1945 tijdens de blussing van een schoorsteenbrand in de Rustenburgerstraat van het dak en overleed vier dagen later. Mogelijk heeft ondervoeding hier een rol gespeeld en daarmee was hij toch ook een oorlogsslachtoffer.

Doorzeefde brandweerauto in Amsterdam-Noord

 

Delen