Zeer grote brand bedrijfsverzamelgebouw in Westelijk Havengebied Amsterdam

  • Amsterdam
  • 22 april 2017

Rond 12.00 uur is zaterdag 22 april 2017 brand uitgebroken in een bedrijfsverzamelgebouw aan de Westhavenweg in het Westelijk Havengebied van Amsterdam. In het gebouw waren onder andere een geluidsverhuurbedrijf, een bouwbedrijf en een groothandel in hoeden en sjaals gevestigd. Het pand is volledig verwoest door de brand.

Bij de hevig uitslaande brand kwam veel rook vrij. De donkerzwarte rookwolk steeg hoog op boven het Westelijk Havengebied en was in de wijde omgeving waarneembaar. Mensen die last hadden van de rook is daarom geadviseerd om ramen en deuren te sluiten. De pont Amsterdam – Zaandam is, ter plaatse van het Hempontplein, als gevolg van de brand tot 18.00 uur gestremd geweest.

Meetploegen hebben, afgezien van de rook, in het gebied rondom de brand en in de wijde omgeving geen verhoogde concentraties gevaarlijke stoffen gemeten. Rook is altijd ongezond, vandaar dat deze nauwlettend in de gaten werd gehouden. Na enige tijd begon de rookwolk te zakken en breidde het effectgebied zich, naast het Westelijk Havengebied, toch uit richting Amsterdam. Daarom is 13:30 een NL-Alert gestuurd om bewoners van met name Amsterdam West te waarschuwen voor de rook. Rond is 15:30 is gemeld dat de rookintensiteit afnam en omstreeks 16:30 is aangegeven dat de brand onder controle was.

De brand is vermoedelijk begonnen aan de zijde van de Westhavenweg en breidde zich binnen het gebouw onhoudbaar uit. Vandaar dat de brandweer heeft ingezet op het voorkomen van brandoverslag naar de naastgelegen gebouwen. Enkele tientallen brandweervoertuigen, waaronder ook een schuimblusvoertuig, hadden veel water nodig om de brand te kunnen bestrijden. Al dat bluswater kwam uit het IJ. Het nieuwe blusponton ‘Cerberus’ van Havenbedrijf Amsterdam voedde alle brandweervoertuigen met in totaal zo’n 12.000 liter water per minuut. Met de inzet van man en macht wist de brandweer branduitbreiding naar het buurperceel te voorkomen.

Nabluswerkzaamheden zullen nog zeker de gehele avond in beslag nemen. Een bouwkraan zal enkele onderdelen van het afgebrande gebouw gecontroleerd slopen, zodat er ruimte ontstaat om alles af te blussen. Omdat sommige delen van het gebouw vanwege instortingsgevaar te gevaarlijk zijn om te betreden is eveneens een blusrobot ingezet.

Het is nog onduidelijk hoe de brand is ontstaan. Naar de oorzaak van de brand zal onderzoek worden gedaan.

 

Delen