Nieuwe blusboot Brandweer Amsterdam-Amstelland gedoopt

  • Amsterdam
  • 11 april 2017

De nieuwe blusboot van Brandweer Amsterdam-Amstelland is maandag 10 april 2017 gedoopt. De ceremonie vond plaats voor de Stopera. Met de handeling, uitgevoerd door de vicevoorzitter van de veiligheidsregio Mirjam van ’t Veld, is de blusboot officieel gereed om in de vaart te worden genomen.

De nieuwe blusboot – genaamd Jan van der Heyde IV – werd naar de plaats van handeling begeleid door haar voorgangers. “Met dit ‘state of the art’-schip is de Amsterdamse Brandweer nog beter in staat om de juiste hulp te bieden als het erom gaat”, zegt commandant Leen Schaap. “We zijn de tweede haven van Nederland en onze grachten zijn wereld erfgoed. Die kunnen we met deze blusboot beter beschermen.”

Over de blusboot

De blusboot wordt ingezet bij reddingsacties op het water, als duikplatform, als drijvende pomp voor waterwinning en watertransport, als varend bluskanon, om mens en materieel over te brengen en als reddingspomp, om bijvoorbeeld een zinkende woonboot leeg te pompen.De blusboot kan ook preventief worden ingezet. De bemanning kan advies geven over brandveilig varen; hoe veilig op en rond een schip om te gaan met brandveiligheid.

Achtergrond

De voormalige blusboot van Brandweer Amsterdam-Amstelland was sinds 1983 in de vaart en aan vervanging toe. In 2014 is besloten tot een aanbesteding voor een nieuw exemplaar. De opdracht ging op 21 juli 2015 naar Damen Shipyards die de blusboot in december 2016 opleverde.

Delen