Koolmonoxide gemeten bij brandveiligheidsadvies

  • Amsterdam
  • 18 januari 2017
Kazerne Teunis van Brandweer Amsterdam-Amstelland heeft vanmorgen een verhoogde concentratie koolmonoxide gemeten in een woning aan de Solebaystraat in Amsterdam-West. Het gevaarlijke gas werd door de bezetting opgemerkt tijdens het geven van brandveiligheidadvies.

De bewoners hadden een afspraak met de brandweer gemaakt voor een woninginspectie. Tijdens de inspectie aan Solebaystraat in Bos en Lommer werd door de bezetting een hoge concentratie koolmonoxide gemeten. Nader onderzoek wees uit dat een slecht functionerende geiser de oorzaak was voor de koolmonoxide in deze woning. Bij een verdere verkenning in het pand werd ook in de bovengelegen woning een slecht functionerende geiser aangetroffen.

Koolmonoxide

Koolmonoxide (CO) is een levensgevaarlijk gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van bijvoorbeeld aardgas, hout of benzine. Het is vooral zo gevaarlijk omdat je het niet ruikt, ziet of proeft. Een grote hoeveelheid koolmonoxide in de lucht leidt al snel tot flauwvallen en zelfs tot de dood als er niet snel wordt ingegrepen.

Wil jij ook brandveiligheidsadvies?

Maak nu een afspraak met de brandweer. De brandweer komt bij je langs om samen de woning te controleren op brandveiligheid. Bewoners krijgen brandveiligheidadvies op maat en, indien nodig, een rookmelder, die meteen wordt opgehangen. Het bezoek én de rookmelder zijn kosteloos. Maak nu een afspraak via 020-5556000 of via de website van de brandweer.

 

Checklist Checklist

Koolmonoxide-vergiftiging: hoe te voorkomen?

  • Laat je verbrandingstoestel jaarlijks controleren
  • Veeg de schoorsteen jaarlijks schoon
  • Zorg dat roosters openstaan
  • Zorg voor voldoende ventilatielucht

Delen