Koning Willem-Alexander 50 jaar

  • Amsterdam
  • 27 april 2017

Zo’n verjaardag bewijst maar weer eens dat de tijd lijkt te vliegen! Bladerend in de plakboeken van de brandweer wordt nog wel met weemoed teruggedacht aan een van ’s Konings vroegere bezoeken aan de brandweer, die dan ook nog maar zo kort geleden lijken. In september 1974 bracht het gezin van Prinses Beatrix en Prins Claus een bezoek aan de toen 100-jarige Amsterdamse brandweer. De toen 7-jarige prins Willem-Alexander had het daar reuze naar zijn zin en op het programma stond ook een mooie rondvaart met de blusboot ‘Jan van der Heyde’, die toen nog gewoon in dienst was. Nu ligt deze roemruchte brandweerboot bij de PiT-Expo in Almere en is net zijn tweede opvolger met dezelfde naam net gedoopt.

Tijdens de rondleiding op de brandweerkazerne liet de prins zich de kans niet ontnemen om  een straalpijp ter hand te nemen, tot groot vermaak van zijn familie en gastheren. We denken nog steeds graag dat daar toen de grondslag werd gelegd voor de belangstelling voor het watermanagement, waar de prins zich later intensief mee bezig ging houden.

Twintig jaar na zijn Amsterdamse optreden, opende de kroonprins – met de straalpijp – het nieuwe hoofdkantoor van de Haagse brandweer aan de Dedemsvaartweg.

 

Delen