'Gruwelijkste brand van na de oorlog'

  • Amsterdam
  • 09 mei 2017

Op maandagmorgen 9 mei 1977, veertig jaar geleden, brak een grillige brand uit in de meubeltoonzaal van Inden aan het Rokin, die op de begane grond van het Hotel Polen gevestigd was. De brand sloeg razendsnel door naar het hotelgedeelte en de eerste melding aan de brandweer verliep juist niet razendsnel. De brandweerkazernes Hendrik (Prinsengracht) en Rudolf (Rozengracht) werden om 06.39 uur als eersten gealarmeerd en waren binnen drie minuten ter plaatse in de Kalverstraat en aan het Rokin. ‘Middelbrand’, ‘Grote Brand’ en ‘Zeer Grote Brand’ werden binnen twee minuten gegeven, want het hotel zat vol met gasten en ook met rook, terwijl de brand in de benedenverdieping uitslaand was.

In het hotel verbleven 109 gasten, allemaal toeristen. Voor zover mogelijk probeerden die een goed heenkomen te zoeken, maar dat lukte niet bij allemaal. Al 20 minuten na aankomst van de brandweer stortte het hotelgedeelte aan de Kalverstraat in, daarbij talloze gasten meeslepend. Uiteindelijk bleken 33 personen om het leven te zijn gekomen. Bij zo’n getal wordt dan nog wel eens vergeten dat er ook 38 mensen door de brandweer gered zijn, waarvan 28 via de autoladders en 10 door een springzeil. Dat redden met de autoladders ging tot het laatst toe door, waardoor die van Hendrik bij de onverwachte instorting net niet meer op tijd weg te rijden was. De wagen verbrandde jammerlijk. Door instortingen – later ook aan het Rokin – raakten meerder brandweervoertuigen beschadigd. Gelukkig telde men onder de 47 gewonden maar één brandweerman.

De reddingen die wél slaagden, bewezen maar weer eens het nut van een goede parate organisatie, ook op de vroege maandagochtend. De ambulancedienst had op dat moment bijvoorbeeld maar twee ziekenwagens paraat en één daarvan vloog onderweg nota bene in brand!

Alle betrokken brandweerlieden kijken met gemengde gevoelens terug op deze inzet. Waren er echt nou niet méér te redden geweest? Een uitgebreide reconstructie wees uit dat al het mogelijke was gedaan voor wat betreft de brandweerinzet. Aan de preventieve kant waren er nog wel wat verbeterpunten te vinden en naar aanleiding van dit rapport werd in 1983 op een internationaal brandweercongres in Amsterdam de grondslag gelegd voor Europese regelgeving voor de brandveiligheid in hotels, die het jaar daarop al van kracht werd. Als u ergens in Europa op uw hoteldeur een brandinstructie ziet hangen en nooduitgangen, melders en blusmiddelen goed zijn aangegeven, heeft u dat te danken aan de nauwkeurige evaluatie van de brand in Hotel Polen.

Delen