Grote brand afvalverwerkingsbedrijf Icova

  • Amsterdam
  • 27 mei 2017

Rond half acht zaterdagavond 27 mei brak brand uit in een loods van het afvalverwerkingsbedrijf Icova. In de loods lag huishoudelijk afval opgeslagen.

De brand ontwikkelde zich zeer snel en ging gepaard met een enorme rookontwikkeling. De donkere rookwolk was in de wijde omgeving te zien. Mensen die last hadden van de rook is geadviseerd om ramen en deuren te sluiten. 

Het gedeelte van de loods waar de brand is ontstaan, moest al snel als verloren worden beschouwd. De brandweer laat de loods gecontroleerd uitbranden en zet in op het behoud van de omliggende loodsen. Doordat delen van de gevel en het dak zijn ingestort, kon de brandhaard zaterdagavond niet rechtstreeks worden bestreden.

Meetploegen hebben metingen verricht in Amsterdam en aangrenzende regio's. Afgezien van de rook zijn geen verhoogde concentraties gevaarlijke stoffen gemeten.
De rookontwikkeling was na ruim twee uur na het ontstaan van de brand nog niet afgenomen. Daarom is besloten tot het verzenden van een NL Alert om de mensen in Amsterdam Noord en Landsmeer te waarschuwen voor de rook.
Tegen kwart voor vijf in de ochtend was de rookontwikkeling fors afgenomen. Het advies blijft om bij (stank)overlast deuren en ramen gesloten te houden en ventilatie uit te laten.

Bewoners in Amsterdam Noord kunnen mogelijk ook brandresten in hun tuin aantreffen. Dit kunnen de bewoners zelf opruimen en in een plastic zak weggooien. 

Rond 11 uur zondagochtend nam de rookontwikkeling tijdelijk toe. De brandweer laat rook ontsnappen uit de loods om vervolgens binnenin de loods de primaire brandhaard gerichter te kunnen blussen. Het blussen nam nog tot einde middag in beslag. 
Rond half vijf is de brandweer begonnen met inrukken. Een aantal bluskanonnen en handstralen blijft achter. Ook het bluspoton Cerberus blijft nog ter plaatse.
Icova neemt de verdere afwikkeling van het incident over. Een sloopbedrijf knipt stukken van de gevel weg zodat de brandende resten naar buiten kunnen worden gereden om af te blussen. Er is nog steeds sprake van rookontwikkeling. Pas wanneer de brand helemaal uit is, zal deze definitief afnemen.

Het is nog onduidelijk hoe de brand is ontstaan. Naar de oorzaak van de brand wordt onderzoek gedaan.

Delen