Eerste brandweerschool stond in Amsterdam

  • Amsterdam
  • 01 september 2017

Op 1 september 1932 kreeg de Amsterdamse brandweer eindelijk haar eerste oefencentrum. In het voormalige kantoorgebouw van de Bank van Leening aan de Lepelstraat werd een heuse brandweerschool ingericht. Compleet met klaslokalen, practicum, laboratoria en gymzaal.

Die gymzaal zat pal onder het dak en was in de zomer dan ook een sauna. Zeker als je in je duffel mét gasmasker, maar wel op gympjes door en over het ‘Zweedse rek’ moest. De oudjes van de reünisten willen er waarschijnlijk nog graag over vertellen. In ieder geval konden nieuwe brandwachts vanaf dat moment klassikaal, dus als groep of ‘blikkie’ worden opgeleid.

Het gebouw stond in de Lepelstraat, een kort straatje tussen de Onbekendegracht en de Weesperstraat achter de Nieuwe Achtergracht. Op die Nieuwe Achtergracht bevond zich de centrale brandweerkazerne van Amsterdam, waar op de binnenplaats een groot klimhuis was gebouwd voor de praktische oefeningen. Die vonden vaak ook nog gewoon op straat plaats in de relatief stille Voormalige Stadstimmertuin.

Na 41 jaar trouwe dienst werden de kantoren, klaslokalen en sportzaal in 1973 ondergebracht in de nieuwe kazerne Nico aan de IJtunnel en kon de ‘Lepelstraat’ worden gesloopt voor de aanleg van de metro. De praktische oefeningen werden op dat moment al een paar jaar uitgevoerd op de Zuidergasfabriek, die als ‘BOC’ het kloppend hart van de opleidingen en oefeningen van de brandweer werd. In 2008 werd het BOCAS in dienst gesteld en nu weten we al bijna niet beter meer.

 

Delen