Brand restaurant Spui Amsterdam centrum

  • Amsterdam
  • 28 juli 2017

Vrijdagmiddag 28 juli is de brandweer om 14.45 uur uitgerukt naar een brand aan het Spui in het centrum van Amsterdam. De brand woedde boven het plafond van de keuken van restaurant 'The Seafood Bar' en in de vloer van de bovengelegen woning.

Vier woningen, gesitueerd aan de Voetboogstraat, zijn allen ontruimd geweest. Afgezien van het restaurant zijn ook nog drie winkels, gelegen aan de Kalverstraat, tijdelijk ontruimd geweest vanwege de rookontwikkeling.

De brandweer moest wand- en vloerconstructies openwerken om warmtebronnen in de constructie te lokaliseren. Hierbij werd een omzichtige werkwijze gehanteerd en kon nevenschade bij omliggende woningen worden beperkt. Dit nam enkele uren in beslag, omdat de indeling en schakering van de aaneengesloten panden zeer complex is. De voornaamste brandlocatie was lang onduidelijk, maar rond 19.30 is de brandweer op de daadwerkelijke brandhaard gestuit. De brand laaide daarbij gelijk op en er is voor de bestrijding direct hulp ingeroepen van meerdere brandweereenheden. Rond 20.20 was de brand geheel onder controle en kon het sein brand meester worden gegeven. De brandweer is nog geruime tijd bezig geweest met nabluswerkzaamheden.

Door de brand is restaurant 'The Seafood Bar' aan het Spui zwaar beschadigd en zijn twee woningen aan de Voetboogstraat onbewoonbaar verklaard. De omliggende woningen zijn door de interventie gespaard gebleven en door de brandweer geventileerd en gecontroleerd. De bewoners van deze woningen konden later op de avond terugkeren naar hun woningen.

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend, hier zal onderzoek naar worden gedaan. Bij de brand is niemand gewond geraakt.

Delen