1992: Grote brand bij Cindu in Uithoorn

  • Uithoorn
  • 08 juli 2017

Foto P.Eijsinga

Het rampjaar 1992, nu 25 jaar geleden, is niet voor niets zo de geschiedenis in gegaan. Eén van die rampen die het jaar tekenden, was de ontploffing en brand bij de chemische industrie Nevcin, onderdeel van Cindu in Uithoorn.

In de zomerse ochtend van woensdag 8 juli 1992 explodeerde een polymerisatieketel op het terrein van de chemische fabriek Nevcin Polymers, een dochteronderneming van Cindu, wat stond voor Chemische Industrie Uithoorn. Moeder en dochter stonden op hetzelfde terrein in het industriegebied van de 23.000 zielen tellende gemeente Uithoorn. De explosie werd onmiddellijk gevolgd door een felle brand, waarvan de rook tot in de verre omtrek te zien was. Aanvankelijk leken explosie en brand grote aantallen slachtoffers te hebben geëist, waardoor zekerheidshalve het rampenplan van de gemeente werd geactiveerd. Uiteindelijk bleek dat de commandant en twee andere leden van de bedrijfsbrandweer van Cindu om het leven waren gekomen en elf personen gewond waren geraakt, waarvan één zeer ernstig.

De AC alarmeerde meteen de korpsen Uithoorn, Aalsmeer en Amstelveen, terwijl de brandweerploegen van Mijdrecht en Amstelhoek min of meer op eigen initiatief uitrukten. Binnen een half uur na de melding waren bij de brand aanwezig of daarnaar onderweg: de twee voertuigen van de bedrijfsbrandweer van Cindu, twee tankautospuiten, een hulpverleningswagen en een personeel/materiaalwagen van de brandweer Uithoorn, een tankautospuit uit Aalsmeer, een tankautospuit en een autoladder uit Amstelveen, een tankautospuit uit Mijdrecht en de bluseenheid van Amstelhoek. De laatstgenoemde posteerde zich aan de 'eigen' zijde van de Amstel, recht tegenover de brand.

Vanuit Amsterdam kwamen twee tankautospuiten, de verbindings-commandowagen, de meetwagen met de AGS, de commandowagen van de OvD, de z.g. 'O.G.S.-trein', bestaande uit een autospuit, een vloeistof-ongevallencontainer en een vloeistof-ongevallenwagen, alsmede de 'schuimtrein' bestaande uit twee schuimbluscontainers, een schuimtank/slangencontainer en een lichtschuim/slangencontainer, later aangevuld met een grote schuimtankcontainer. Later sloot ook nog een crashtender van Schiphol aan.

Aanvankelijk werd ingezet op koelen en inperken, maar later werd tot twee keer toe een blusaanval met schuim ondernomen, waarvan de tweede succesvol was. De brand trok landelijk veel aandacht en naar de gang van zaken werd uitgebreid onderzoek gedaan.

Vooral de Amsterdamse brandweerlieden kregen toch wel even de kriebels, omdat het incident herinneringen opriep aan de ramp bij Marbon 21 jaar daarvoor, waarbij vijf collega’s om het leven kwamen.

Op dinsdag 14 juli werden Cor de Bruin, Eric de Meijer en Bert Gijzen van de Cindu-brandweer onder grote belangstelling gecremeerd op Westgaarde te Amsterdam.

Foto R.Jonkman

Delen