Brand in voormalig Acta gebouw

  • 22 september 2016

In het voormalig Acta gebouw aan de Louwesweg in Amsterdam-West heeft donderdag 22 september brand gewoed. De Bewoners Hulpverlening (BHV) heeft alle bewoners snel geëvacueerd en kon de brand zelf blussen. Het lijkt erop dat de grote brandweeroefening in het gebouw eerder dit jaar effect heeft gehad.

De brand ontstond op een kamer op de zevende verdieping, vermoedelijk in een laptop. Bij het horen van het alarm kwamen de BHV-ers meteen in actie. Toen bleek dat het om een echte brand ging liepen de etageleiders langs alle deuren om iedereen zo snel mogelijk naar buiten te krijgen. Gelijktijdig werd 112 gebeld.

Volgens het boekje
De brand werd geblust door de etageleider van de zevende verdieping. Toen de brandweer ter plaatse kwam was het vuur uit en stond iedereen buiten. "Eigenlijk ging alles volgens het boekje", vertelt adviseur Erik Platvoet van Brandweer Amsterdam-Amstelland.

"We zijn goed opgevangen door de BHV-organisatie. Ze hebben adequaat en besluitvaardig gehandeld en dat hebben ze mede geleerd tijdens de oefening eerder dit jaar. Een echte brand is spannend, dus uiteraard zijn er leerpunten voor de organisatie, maar het belangrijkste ging goed en dat verdient een compliment."

Oefening
Brandweer Amsterdam-Amstelland hield dinsdag 19 april een grote oefening in het gebouw. Directe aanleiding was een reguliere oriëntatie van kazerne Pieter. De ploeg trok vervolgens aan de bel bij de afdeling Brandveiligheid. "De collega's van Pieter vertelden ons dat het een complex gebouw is. Het is een doolhof dat zoeken naar eventuele brandhaarden en slachtoffers bemoeilijkt. De smalle gangen vullen zich bovendien snel met rook waardoor bewoners de weg kwijt kunnen raken. Daar moesten we iets mee", aldus Platvoet. De brandweer heeft samen met de bewoners waardevolle lessen getrokken uit de grootschalige oefening, deze kennis kon afgelopen donderdag in praktijk worden gebracht.

Het voormalig Acta gebouw staat bij de brandweer te boek als een bijzonder object. Dat betekent dat bij een melding van brand vrijwel direct wordt opgeschaald. Gelukkig hoefde dat deze keer slechts uit voorzorg.

 

Delen