victor.jpg

Kazerne Victor

In de Dapperstraat in Amsterdam-Oost staat kazerne Victor. Victor is één van de oudste kazernes van ons korps. Het biedt plaats aan zowel een autospuit als een autoladder. 

Victor is al in 1884 gesticht, toen de nieuwe wijken aan de oostkant van de stad verrezen. Wijken, die voor een deel al weer vervangen zijn door nieuwbouw, want de bouwkwaliteit was niet altijd even goed. Ook de eerste post ‘V’, in een benedenhuis aan de Pieter Vlamingstraat, met een loodsje voor de deur, waarin de handspuit stond, bestaat al niet meer. De ‘V’ is dan ook afgeleid van de Vlamingstraat. In 1890 werd een nieuw brandweergebouwtje neergezet naast de school in de Tweede Oosterparkstraat 276. Het pand staat er nu nog. Het werd met de snelle stadsuitbreidingen al snel te klein en in 1912 werd de huidige kazerne Victor geopend aan de Dapperstraat. Deze nieuwe kazerne was de eerste zonder paardenstallen, want in die tijd gebruikte het korps al automobielen, zij het dat die met elektromotoren werden aangedreven. Er was dus wel een groot oplaadstation in de kazerne.

Tussen 1926 en 1939 had Victor als enige kazerne een heus filiaal. Omdat de spoorwegovergang aan de Linnaeusstraat bijna driekwart van de tijd gesloten was, werd aan de Tugelaweg een spuithuis met een brandweerauto geplaatst. Bij brand in de ‘Meer’ liep men dan met de voetgangersbrug over het spoor en vervolgde men zijn weg met de auto uit het spuithuis.

Oorspronkelijk aan de rand en later in het drukke oosten van de stad, was Victor altijd een drukke kazerne met veel gedenkwaardige branden. Het oostelijk havengebied, de eilanden Wittenburg en Oostenburg, maar ook de oudere woonbuurten tekenden voor grote branden.

Sinds 2 januari vindt er op kazerne Victor een proef plaats. Meer info over de proef vind je op deze speciale pagina.

 

Kazerne Victor
Dapperstraat 325
1093 BS Amsterdam
victor.jpg

Kazerne Victor

Kazerne Victor is gevestigd aan de Dapperstraat 325
1093 BS Amsterdam


Telefoon 020 555 6270
E-mail kazernevictor@brandweeraa.nl

Bezetting kazerne Victor

In totaal werken er 41 mensen op kazerne Victor. Zij werken in diensten van acht uur. Van 07.00 uur tot 15.00 uur en van 15.00 uur tot 23.00 uur. Elke dienst hebben acht mensen een repressieve taak (zes op de autospuit en twee op de autoladder). Daarnaast zijn er ook mensen voor niet-repressieve werkzaamheden in dienst. Dit aantal wisselt per dienst.   

Andere brandweerlocaties in de buurt

Delen