Historie 1923 - 1939: modernisering en bezuinigingen

Automobiel motorspuit in 1930

Radio
Een primeur kreeg de Amsterdamse Brandweer in de eerste staf/commandowagen in Europa, die was uitgerust met een radio-installatie. Na enkele jaren van experimenteren werd deze noviteit in 1924 in dienst gesteld.

Openbare brandmelders en 24-uursdienst
In de tweede helft van de twintiger jaren werd het brandschellensysteem vervangen door openbare brandmelders op zuilen langs de weg, die via het telefoonnet met de Brandweer verbonden waren. Ook in ziekenhuizen en fabrieken werden deze melders geïnstalleerd. Vanaf 1929 ging het personeel in de uitrukdienst werken in een 24-uursdienst, waarbij men na 24 uur dienst eenzelfde periode vrij was.

Theater Flora, Paleis van Volksvlijt en passagiersschip PC Hooft
Belangrijke branden in deze periode waren die van het theater 'Flora' in de Amstelstraat op 12 februari 1929, bij 18┬░ vorst en het Paleis van Volksvlijt aan het Frederiksplein, dat op 18 april van datzelfde jaar in een spectaculaire vuurzee ten onder ging. Op 14 november 1932 begon een lange en moeizame strijd bij de grote brand in het luxe passagiersschip 'P.C. Hooft', die dagenlang duurde.
Inmiddels was ook de nieuwe motor-blusboot 'Jan van der Heijde' in dienst gesteld en had de Brandweer de beschikking gekregen over een riant instructiegebouw met gymnastieklokaal aan de Lepelstraat.

Crisis
De tijd van crisis en bezuinigingen dreigde uit te monden in een samenvoeging van Politie en Brandweer, maar ten koste van twee kazernes kon dit worden voorkomen. Andere donkere wolken die zich samenpakten boven Amsterdam waren die van de oorlogsdreiging. Een luchtbeschermingsdienst werd opgericht en het dienstrooster werd, vooral na de mobilisatie, verzwaard.

Brand Paleis voor Volksvlijt 1929

Delen