Dinsdag 29 september: start Nationale Brandpreventieweken 2020

  • Nederland
  • 24 september 2020

Voorbereidingen Brandpreventieweken in volle gang!

Dinsdag 29 september gaan de Nationale Brandpreventieweken van start. De 25 veiligheidsregio’s werken dan samen met de Nederlandse Brandwonden Stichting en Brandweer Nederland aan de campagne ‘Rookmelders redden levens!’


Jet Vroege, landelijk coördinator publiekscommunicatie Brandweer Nederland, licht het thema toe: ‘Op dit moment zijn rookmelders alleen verplicht in nieuwbouwwoningen. Dat is gek, want in iedere woning kan brand ontstaan, zowel in nieuwbouw als bestaande bouw. Daarom zijn vanaf 1 juli 2022 zijn rookmelders verplicht in alle woningen, ook in bestaande. Maar alleen verplichten is niet genoeg. Het is belangrijkom te weten waar je de melders precies op moeten hangen en hoe je ervoor kunt zorgen dat de melders optimaal werken. Daar richt onze campagne zich tijdens de komende Brandpreventieweken op’.

Online

’Jaarlijks organiseren alle regio’s veel activiteiten rondom de Brandpreventieweken en kun je onze collega’s overal tegenkomen’, geeft Jet aan. ’In verband met corona verspreiden we dit jaar de informatie over rookmelders voornamelijk via social media. Desondanks kan het zomaar zijn dat je bij een bouwmarkt toch een ‘brandweerman’ aantreft, die je een flyer aanbiedt met informatie over rookmelders!’

Adviescommissie

De adviescommissie van het Netwerk Nationale Brandpreventieweken bestaat uit organisaties die (voorlichtings)activiteiten ontwikkelen op het gebied van brandveiligheid en brandpreventie voor diverse doelgroepen. Deelnemende organisaties zijn het Instituut Fysieke Veiligheid, de Nederlandse Brandwonden Stichting, Brandweer Nederland, het Ministerie van Justitie & Veiligheid, Verbond van Verzekeraars en het Nederlands Instituut voor Bedrijfshulpverlening (NIBHV)

Website

Wil je nu al meer weten over rookmelders en weten waar je ze moet ophangen? Kijk dan op brandweer.nl/rookmelder.

TIP TIP

Wist je dat

  • je niks ruikt als je slaapt, dus ook geen rook
  • een rookmelder je wakker maakt en ervoor zorgt dat je tijd hebt om te vluchten!
  • rookmelders te koop zijn in alle doe-het-zelfzaken en bouwmarkten
  • een rookmelder binnen 1 minuut geplaatst is
  • rookmelders niet zomaar afgaan als je een sigaret rookt
  • een rookmelder voor doven en slechthorenden in principe wordt vergoed door de zorgverzekeraar

Rookmelders redden levens

De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Als je slaapt, ruik je niets. Alleen je gehoor werkt nog.

Rookmeldersgesprek

Delen