Noodgeval in Europa? Bel 112!

  • Nederland
  • 11 februari 2020

Vandaag is alweer de elfde editie van de ‘Europese dag voor het alarmnummer 112’. Om de bereikbaarheid van 112 onder de aandacht te brengen, is de Europese Commissie deze speciale dag gestart.

Ook op vakantie bel je 112!
Ga je binnenkort skiën in Oostenrijk of zoek je in de voorjaarsvakantie de zon op in Spanje? Ook dan bel je 112 in noodsituaties. Kijk voordat je op vakantie gaat op Alarmnummer 112 Bellen-in-buitenland en check of jouw vakantieland vermeld wordt. Bij een noodgeval op vakantie weet je dan meteen wie je moet bellen!

In geval van nood
Als je 112 belt, krijg je verbinding met de alarmcentrale. Deze centrale werkt voor alle hulpdiensten. Dus niet alleen voor de brandweer, maar ook voor de ambulance en de politie. Je moet dus aangeven welke hulpdienst je nodig hebt. Je wordt dan direct doorverbonden met de juiste hulpdienst.

Bel 112 alleen als het echt nodig is. Je wil de alarmlijn niet onnodig bezet houden, waardoor de brandweer mogelijk te laat bij een brand of ongeval komt.

Wel politie, maar geen spoed?
Voor niet spoedeisende hulp bel je met 0900–8844, dan krijg je de politie aan de lijn. Maar bij twijfel: bel altijd 112!

Delen