Zijn rolluiken een obstakel bij vluchten bij brand?

  • Nederland
  • 22 juli 2019

Je overweegt misschien om rolluiken aan te schaffen. Minder geluidsoverlast, goede inbraakpreventie en je kunt je (slaap)kamer helemaal donker maken. Ideaal. Maar wat betekent het voor brandveiligheid? En nog specifieker: voor het vluchten bij brand?

Zit er een rolluik (voor een raam of deur) in jouw vluchtroute, dan kan dit een obstakel voor jou zijn. Jij kunt er niet uit en hulpdiensten kunnen er niet in!

Drie minuten

Denk daarom goed na over rolluiken voor ramen en deuren. Kun je nog veilig en snel buiten komen als er brand is? Bedenk dat je vaak maar drie minuten de tijd hebt om te vluchten als er in jouw huis brand uitbreekt. Binnen drie minuten vanaf het ontstaan van de brand kan er zo veel rook in je huis zijn, dat je niet meer veilig buiten kunt komen. Als de vluchtweg wordt belemmerd door een rolluik, dan kan dat fatale gevolgen hebben.

Handbediend of elektrisch

Zorg er altijd voor dat je vluchtwegen voldoende vrij en toegankelijk zijn. Hoef je in geval van nood nooit via een raam te vluchten? Dan kun je hier zonder problemen een rolluik plaatsen. Als je gebruikmaakt van een voor- en een achterdeur, dan kan het verstandig zijn om hier geen rolluik te plaatsen. Zorg er in ieder geval voor dat je altijd twee routes hebt om te vluchten, voor het geval één van de routes niet toegankelijk is. En bedenk goed of je je rolluiken handbediend of elektrisch neemt. Bij een handbediend systeem kunnen de canvas banden doorbranden, bij een elektrisch systeem kunnen de rolluiken niet meer open als de stroom uitvalt.

Vluchtplan

Bedenk vooraf hoe je kunt vluchten bij brand, bijvoorbeeld vanuit je slaapkamer. Meer informatie over het maken en oefenen van een vluchtplan vind je hier.

Delen