Hoe ziet de opleiding voor brandweerman of –vrouw eruit?

  • Nederland
  • 17 januari 2019

Wil je brandweerman of –vrouw worden en ben je benieuwd welke opleiding je daarvoor moet doen? Bekijk dan deze infographic over de basisopleiding Manschap A.

De opleiding Manschap A is de basisopleiding voor het uitoefenen van het vak brandweerman of -vrouw. Na deze basisopleiding kan het zijn dat jouw regio nog een korps specifieke opleiding verplicht stelt. Dit verschilt per regio.

In deze infographic lees je meer over de kerntaken van het vak, op welke incidenttypen je wordt voorbereid, welke competenties belangrijk zijn en hoe groot de studiebelasting is.

Infographic Manschap A

Opleiding Manschap A

Wil je brandweerman of –vrouw worden en ben je benieuwd welke opleiding je daarvoor moet doen?

 

Vacatures

Ben jij op zoek naar een baan in een dynamische omgeving en wil je ook jouw bijdrage leveren aan een veilige samenleving? Dan zijn we op zoek naar jou!

brw6 oefenen vuur.jpg

Uitrukken en brand voorkomen

Vrijwilligers bij de brandweer verblijven niet op de kazerne, behalve als daar op dat moment geoefend wordt. Als er een melding komt dat er ergens brand is of een ongeval is gebeurd, dan worden de brandweervrijwilligers gealarmeerd. Daarvoor hebben zij een zogenaamde ‘pager’ bij zich, die afgaat zodra er een melding is. Meestal zijn zij dan thuis of op het werk. Het is vervolgens belangrijk dat de mensen zo snel (en veilig) mogelijk bij de kazerne zijn. Daar hangen de uitrukpakken op naam klaar en nadat iedereen zich snel omgekleed heeft, kan de brandweerauto naar het incident vertrekken. Soms wordt er ook een beroep op je gedaan om voorlichting te geven over hoe je brand kunt voorkomen. De kennis die je als brandweerman of –vrouw opdoet kan natuurlijk ook helpen om leed en slachtoffers te voorkomen.

Opleiding

De opleiding voor vrijwillige- en beroepsbrandweermensen is qua inhoud gelijk, dat geldt ook voor de behaalde diploma’s. Je leert alles over het blussen van branden en de verschillende technieken hiervoor, levensreddende handelingen, technische hulpverlening en werken bij ongevallen met gevaarlijke stoffen.

Delen