Onderzochte hoverboards blijken niet veilig

  • Nederland
  • 13 maart 2019

De Nederlandse Voedel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft onderzoek gedaan naar de veiligheid van het opladen van hoverboards. De meest aangeboden merken op de consumentenmarkt zijn onderzocht. De NVWA heeft op haar website gepubliceerd dat alle 30 onderzochte hoverboards een ernstig veiligheidsrisico vormen.

Bij alle hoverboards bleek dat de beveiliging tegen overladen van het batterijpakket ontbreekt, waardoor een brand en/of een explosie kan ontstaan. De verkoop van de onderzochte hoverboards is inmiddels verboden.

Hoverboard in huis

De NVWA adviseert consumenten die al een hoverboard in huis hebben, te letten op de algemene veiligheidswaarschuwingen en de gerichte mailing van fabrikanten en distributeurs van de hoverboards. De NVWA zet de algemene veiligheidswaarschuwingen ook op haar website.

Voor alle oplaadbare apparatuur en dus ook voor hoverboards geldt: laad deze alleen op in een ruimte waar een werkende rookmelder hangt en laad het hoverboard niet op als je slaapt of niet thuis bent. Zo kun je direct ingrijpen als er iets misgaat. Trek de oplader uit het stopcontact zodra het hoverboard is opgeladen. Hiermee voorkom je dat het batterijpakket wordt overladen.

Het volledige onderzoek naar de hoverboards vind je op de website van de NVWA.

De lithium-ion batterij

Lithium-ion batterijen zitten in de accu’s van elektrische fietsen en in smartphones, tablets, laptops en hoverboards. Maar ook in koptelefoons en elektrische tandenborstels.

Lithium Ion Battery.jpg

Delen