#NoBeardDay - Waarom hebben brandweermannen geen baard?

  • Nederland
  • 18 oktober 2019

Bij de brandweer is het iedere dag No Beard Day, ‘de dag zonder baard’. Is het je al eens opgevallen dat brandweermensen geen baard hebben? Waarom eigenlijk niet?
Als brandweermensen in rook of schadelijke stoffen moeten werken, dan gebruiken ze ‘ademluchtbescherming’. Kortweg ook wel 'ademlucht' genoemd. Door een kunststoffles samengeperste lucht in een harnas op de rug, hebben brandweermensen een voorraad verse lucht bij zich.

Hoe zit dat nou met die baarden?

Vanaf de fles in het harnas op de rug, loopt een slang naar een gelaatsstuk. Dit is een soort masker. Dit sluit de ademhaling van de brandweerman of -vrouw helemaal af van de buitenlucht. Verse lucht wordt ingeademd vanuit de fles, uitgeademde lucht gaat via het gelaatsstuk naar buiten. Het gelaatsstuk moet heel goed aansluiten op de huid, om lekkage van lucht te voorkomen. Je kunt je voorstellen dat een baard of lange bakkebaarden kan zorgen voor lekkage van het gelaatsstuk en dus voor een onveilige situatie. En dat is de reden dat brandweermannen geen baard hebben!

Meer over ademlucht

Meestal is de lucht samengeperst tot 300 bar. Hiermee kunnen brandweermensen gemiddeld zo’n 20 minuten werken in een omgeving waar rook of een schadelijke stof is. Als de fles bijna leeg is, gaat er een signaal dat de laatste 50 bar aangesproken gaat worden. Brandweermensen leren in hun opleiding dat ze uit de rook of schadelijke stof moeten zijn, voordat het signaal afgaat. Dit omdat je nooit weet wat je op de terugweg naar buiten tegenkomt en het mogelijk langer kan duren voordat je weer veilig buiten bent. Dit betekent dat voordat brandweermensen naar binnen gaan, ze eerst moeten rekenen bij hoeveel bar ze weer naar buiten moeten. Ze controleren dus steeds hoeveel druk er nog in de fles zit, voordat ze naar buiten moeten. En omdat brandweermensen altijd met z’n tweeën werken en bij elkaar blijven, controleren ze elkaar. Veiligheid voor alles!

Delen