“Ik was trots op Max, omdat hij zo goed handelde”

Les brandveiligheid, ook bij jouw kind op school?

  • Nederland
  • 05 maart 2019

In veel regio’s geeft de brandweer gastlessen op school over brandveiligheid of besteden scholen zelf aandacht aan dit onderwerp. Kinderen leren dan over brandveiligheid en wat ze moeten doen als er toch brand uitbreekt. Dat de kinderen onze lessen leuk vinden zal geen verrassing zijn. En dat het nuttig is, blijkt uit onderstaande brief van de moeder van Max.


Brand,

Het was in de zomervakantie. Mijn zoon Max was op de iPad aan het spelen. Ik rook een brandlucht maar het was heel vaag. Ik liep naar de achtertuin maar zag en rook niks meer. Ik ging dus weer naar binnen.

Vrij snel, ik denk zo’n 2 minuten later was er overduidelijk de geur van brand. BRAND. Ik ging weer naar buiten en nu was er duidelijk zichtbaar een brand met veel rook. Ik kon het horen knetteren. Het was tijdens de weken dat het zo warm was en door mij heen ging een gevoel van: dit is mis. Gek om zo op te schrijven maar het klonk alsof de brand honger had en groter wilde worden. Er stond dus op zo’n 50 meter van ons huis een houten schuurtje in de brand. Wat ik op dat moment dacht was: Hoe lang duurt het voordat het vuur bij ons huis is. En vervolgens blokkeerde mijn hoofd. Er waren teveel prikkels waarop ik wilde reageren zoals: De brand blussen, bellen, mensen waarschuwen. Wat moest ik als eerste doen? Ik wilde natuurlijk het goede voorbeeld geven (niet dat ik daar op dat moment aan dacht). Ook dingen als wat staat er in een schuur dat kan ontploffen bij hoge temperaturen…..

Toen was daar Max. Hij had nog niet zo lang geleden les gekregen op school wat hij moest doen bij brand. Wat was ik blij dat hij die lessen had gekregen. Het eerste wat hij mij vertelde was dat ik rustig moest blijven (o, ja dat is een goeie).

Vervolgens vertelde Max dat we mensen moesten gaan waarschuwen. Ik deed ramen en deuren dicht en pakte mijn telefoon. Max nam zijn kleine zusje bij de hand, bleef haar vasthouden en we gingen naar buiten.

Buiten zijn we langs de deuren gegaan en Max drong aan om te bellen naar de brandweer. Net op het moment dat ik het nummer in wilde toetsen kwam er een buurvrouw naar ons toe en die gaf aan dat de brandweer onderweg was. Zij had net gebeld.

Max vertelde dat we moesten zorgen dat we geen rook binnenkregen en begon te vertellen waarom rook gevaarlijk kan zijn. Toch was de verleiding groot om toch even te kijken naar de brand. Iedereen was gewaarschuwd, mensen van wie het schuurtje was waren helaas op vakantie.

Gelukkig was de brandweer er heel snel en was het vuur snel professioneel geblust. Max was geschrokken, maar net als ik blij dat hij wist wat hij moest doen. Ik was trots op Max, niet alleen omdat hij wist wat mij moest doen maar ook omdat hij goed handelde. En toen………. toen ging mijn zoon thuis weer verder op de iPad alsof er niks was gebeurd.

Mvg. Mama van Max


Brandweer op school

Er zijn allerlei mogelijkheden wanneer het gaat over brandweerles op school. Informeer bij de brandweer in je eigen veiligheidsregio naar de mogelijkheden.

bvl-ambassadeur.jpg

Folders brandveiligheid

Bekijk onze folders over hoe je brand kunt voorkomen en wat je moet doen als het dan toch mis gaat. De folders zijn er in meerdere talen.

header studenten.JPG

Delen