Tijd voor de grote schoonmaak?

  • Nederland
  • 01 maart 2019

Het is lente! Dat wil zeggen: op 1 maart begint de klimatologische lente. De astrologische lente laat nog even op zich wachten. Hoe dat precies zit, kun je lezen op de site van het KNMI. Voor velen is het begin van de lente nog steeds het uitgelezen moment om het huis eens grondig te luchten en schoon te maken.

Ramen lappen, stof afnemen en de meubelen of vloer weer netjes in de was of olie. En daarna de vuile doeken natuurlijk ook goed opbergen. Maar pas op met de doeken die je hebt gebruikt voor oliën en was! Bij het drogen van de oliën komt warmte vrij. Als je de doeken in elkaar propt of in een zak stopt, kan de temperatuur zo hoog oplopen dat het materiaal gaat smeulen. Dat noemen we broei. Het advies is om deze doeken heel goed uit te spoelen en buiten te drogen te hangen. In kurkdroge doeken kan geen broei ontstaan.

Pas op voor broei!

Natuurlijke oliën en waxen
Broei kan ontstaan in allerlei soorten natuurlijke oliën zoals lijnzaadolie, maar ook in waxen voor vloeren en (tuin)meubels, visolie, frituurolie, sojaolie, olijfolie, zonnebloemolie, massageolie of etherische olie.

Laat textiel niet in de wasdroger/-machine liggen
Laat met olie verontreinigde kleding of doeken niet in de wasdroger liggen na het drogen, maar spreid de was uit. Ook textiel dat al gewassen is kan nog resten olie bevatten en daardoor in de wasdroger tot ontbranding komen. Zorg daarom ook voor een intensief wasprogramma (minimaal 60°C) waarbij alle oliën worden uitgewassen.

Broei in poetsdoeken

Na het schilderen stopt een schilderes de doeken in een plastic zak. Met vervelende gevolgen... 

Broei-poetsdoek-Casus17_1.jpg

Rookmelders

En ben je druk met stofzuigen? Kijk dan ook eens ophoog en ga met de stofzuiger langs de rookmelders. In de rookmelder kan zich namelijk stof ophopen, waardoor de melder kan afgaan.

TIP TIP

De beste plek voor je rookmelder

Hang ten minste rookmelders in de hal en op de overloop. Dit is meestal de vluchtroute als er brand uitbreekt. Nog beter is het om ook melders op te hangen in alle slaapkamers en de woonkamer. En wil je maximale beveiliging, hang dan melders op in alle ruimten waar brand kan ontstaan.

In ieder geval:

  • op elke verdieping tegen het plafond
  • minimaal 50 cm van een muur of hoek en niet op de tocht of bij mechanische ventilatie in de buurt
  • in de ruimte waar de slaapkamers op uit komen (vluchtroute)

Voor nog meer veiligheid:

  • in iedere slaapkamer
  • in de woonkamer of andere verblijfsruimte
  • in de ruimte waar de wasmachine en wasdroger staan (als dit niet de doucheruimte is)
  • in iedere ruimte waar elektrische apparaten worden opgeladen (telefoons, tablets, fietsen, hoverboards, ...) 

Rookmelders redden levens

De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Als je slaapt, ruik je niets. Alleen je gehoor werkt nog.

Rookmeldersgesprek

Delen