Kom ook bij de brandweer!

  • Nederland
  • 23 juni 2019

Ruim 28.000 mensen hebben de droom om bij de brandweer te gaan waargemaakt. Kom jij de brandweer versterken?

Opleiding

De opleiding voor vrijwillige- en beroepsbrandweermensen is qua inhoud gelijk, dat geldt ook voor de behaalde diploma’s. Je leert alles over het blussen van branden en de verschillende technieken hiervoor, levensreddende handelingen, technische hulpverlening en werken bij ongevallen met gevaarlijke stoffen.

Uitrukken en brand voorkomen

Vrijwilligers bij de brandweer verblijven niet op de kazerne, behalve als daar op dat moment geoefend wordt. Als er een melding komt dat er ergens brand is of een ongeval is gebeurd, dan worden de brandweervrijwilligers gealarmeerd. Daarvoor hebben zij een zogenaamde ‘pager’ bij zich, die afgaat zodra er een melding is. Meestal zijn zij dan thuis of op het werk. Het is belangrijk dat de vrijwilligers zo snel (en veilig) mogelijk bij de kazerne zijn. Daar hangen de uitrukpakken op naam klaar. Nadat iedereen zich snel omgekleed heeft, rijdt de brandweerauto naar het incident.

De kennis die je als brandweerman of –vrouw opdoet kan natuurlijk ook helpen om brand en slachtoffers te voorkomen. Daarom worden brandweervrijwilligers soms gevraagd om voorlichting te geven over bijvoorbeeld brandveilig wonen, werken of recreëren. 

Tijd

Vrijwilliger zijn bij een brandweerkorps is leuk, leerzaam en interessant. Je hebt je wekelijkse oefenavond en in de eerste twee jaren je opleidingsavond. Soms heb je nog extra trainingen, bijvoorbeeld oefendagen in een opleidingscentrum waar praktijksituaties nagebootst worden. Hier word je dan getraind in een realistische omgeving. Tot slot wordt van je verwacht dat je naar de kazerne komt als er een melding is. Per korps en per regio zijn hier afspraken over. Zo zijn er korpsen waar je piketdienst hebt en bij een melding naar de kazerne moet komen. Bij andere korpsen zijn hier geen vaste afspraken over en kom je bij een melding naar de kazerne als je kunt.

Vergoeding

Werken als vrijwilliger bij de brandweer, is niet zomaar iets wat je ‘er even bij’ doet. Het kost tijd en inspanning. Maar waarom zou je je dan aanmelden? Je leert heel veel over techniek, levensreddende handelingen, het werken met zware materialen en brandveiligheid. Maar vooral leer je om samen met je collega’s, als team, mensen te helpen bij ongevallen en branden. Je helpt letterlijk mensen ‘uit de brand’. Hiermee draag je bij aan de veiligheid in jouw stad op dorp. En hoewel de term ‘vrijwilligers’ het niet doet vermoeden, krijg je voor alle uren die je voor de brandweer leert, oefent of werkt een vergoeding.

Nieuwsgierig?

Wil je meer weten over werken bij de brandweer? Stuur dan een berichtje naar de brandweer.
Wil je weten of er bij jou in de buurt vacatures zijn? Kijk dan op www.brandweer.nl/vacatures.

Delen