Internationale hamburgerdag: zo bak je (brand)veilig

  • Nederland
  • 28 mei 2019

Vandaag is het internationale hamburgerdag. Heb jij de smaak te pakken en ga je zelf een lekkere hamburger bakken? Dan hebben wij hier een paar handige tips om het (brand)veilig te houden.

Om maar meteen te beginnen met de belangrijkste; gebruik nooit water om een vlam in de pan te blussen en ga niet met de pan aan de wandel. Terwijl dat misschien wel je eerste reactie zou zijn. Niet doen dus.

Waarom slaat de vlam in de pan?

Vlam in de pan ontstaat doordat hete (kokende) olie of boter overkookt, met de vlam onder de pan in contact komt en in brand vliegt. Ook kan de olie zelf in brand vliegen als de zelfontbrandingstemperatuur van ongeveer 315° C wordt bereikt. Dat geldt niet alleen voor een frituur, maar voor elke pan waar olie in verhit wordt. Ook een koekenpan.

Voorkom brand en brandwonden

Vaak ontstaat brand tijdens het koken, vooral in de pan of op het fornuis. Ook de oven, magnetron en frituur zijn apparaten waarin vaak brand ontstaat. Door een kookwekker te gebruiken, vergeet je de pan op het vuur niet. Ook adviseren we om het fornuis vrij te houden van brandbare spullen. Kinderen lopen vooral in de keuken brandwonden op. Ze zijn speels en hun gedrag is onvoorspelbaar. Lees wat je kunt doen om vandaag veilig hamburgers te kunnen bakken. 

  • Gebruik zoveel mogelijk de achterste pitten van het fornuis.
  • Draai de steel van de pannenkoekenpan zo dat hij niet buiten het fornuis uitsteekt.
  • Houd kinderen het liefst helemaal weg uit de keuken.

Eet smakelijk!

Tips voor veilig koken

  • Laat de pan tijdens het koken niet onbewaakt.
  • Gebruik een kookwekker en neem deze bij het verlaten van de keuken mee.
  • Houd brandbare materialen zoals pannenlappen, keuken- en theedoeken op veilige afstand van het fornuis.
  • Doe na het koken meteen het gas of de elektriciteit uit.
  • Maak de afzuigkap regelmatig schoon.

Delen