Ervaringsdeskundige? Liever niet!

  • Nederland
  • 10 april 2019

Vandaag is het de dag van de ervaringsdeskundige. Als je ergens geen ervaring in wilt krijgen, dan is het wel in het meemaken van brand. Toch overkomt dit jaarlijks meer dan 100.000 huishoudens. Veel van de woningen waar brand is geweest, zijn langere tijd niet bewoonbaar en mensen raken echt alles kwijt wat waarde heeft: foto’s, laptop, belangrijke papieren en dierbare spullen. Waar je al helemaal niet aan wilt denken: in 2018 zijn 33 mensen overleden door een brand in hun woning.

Nog geen twee weken geleden werden twee gezinnen uit Maastricht en Valkenburg ongewild ervaringsdeskundige. In Valkenburg ontstond brand op zolder door een wasdroger en in Maastricht ontstond een brand in een woonkamer. Gelukkig hadden beide gezinnen rookmelders in huis, waardoor zij op tijd werden gewaarschuwd. Zij konden de woning verlaten en zichzelf in veiligheid brengen.

Onbewoonbaar

Hoewel een brand in soms beperkt blijft tot een ruimte, is de schade vaak door het hele huis zichtbaar. Dit komt door de rook die is vrijgekomen en door het water dat nodig was bij het blussen van de brand. Woningen zijn soms maanden niet bewoonbaar.

Levensbelang

Door rookmelders op te hangen, word je gewaarschuwd als er brand uitbreekt. Dit is van levensbelang omdat je, als je slaapt, niet wakker wordt van het ruiken van rook. Hang rookmelders op in iedere ruimte waar brand kan ontstaan én in de ruimtes waar je doorheen moet vluchten als er brand is.

Rookmelders redden levens

De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Als je slaapt, ruik je niets. Alleen je gehoor werkt nog.

Rookmeldersgesprek

Hé, doe de deur dicht

Sluit binnendeuren en zorg dat je rookmelders altijd kunt horen. Meer weten?
Kijk op www.verkleindekansopbrand.nl

deur.PNG

Folders brandveiligheid

Bekijk onze folders over hoe je brand kunt voorkomen en wat je moet doen als het dan toch mis gaat. De folders zijn er in meerdere talen.

header studenten.JPG

Delen