Brandveilig slapen

  • Nederland
  • 15 maart 2019

Slaap lekker en brandveilig!
Als je ’s avonds gaat slapen ben je waarschijnlijk niet bezig met jouw brandveiligheid. Maar branden ontstaan ook ’s nachts. Gelukkig kun je zelf het nodige doen (en laten!) om de kans op brand te verkleinen en weer veilig wakker te worden. Zo kun je bijvoorbeeld rookmelders ophangen zodat je ook ’s nachts op tijd gewaarschuwd wordt dat er brand is. En als je de binnendeuren dicht doet voor je gaat slapen, verspreidt de rook zich minder snel en heb je meer kans en tijd om veilig te vluchten en gered te worden.

Rookmelders

De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Maar als je slaapt ruik je niets. Daarom is het belangrijk om rookmelders op te hangen. Want je gehoor werkt nog wel en van die rookmelder word je zeker wakker. Hang in ieder geval rookmelders op in de hal en op de overloop want dit is meestal de vluchtroute bij brand. 

Opladers

Veel mensen laden ’s nachts hun telefoon of laptop op. Lekker makkelijk, want zo is de batterij de volgende ochtend weer klaar voor een nieuwe dag. Maar veilig is het niet. Een oplader en het apparaat dat opgeladen wordt, kunnen erg warm worden. Als die warmte niet weg kan, kan er brand ontstaan. Je kunt deze oververhitting voorkomen door de opladers en apparaten niet te bedekken. Leg je mobiel daarom op je nachtkastje in plaats van onder je kussen!

Voorkom CO-vergiftiging

Koolmonoxide (CO) is een giftig gas dat vrij kan komen bij onvolledige verbranding. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij een kachel, geiser of CV-ketel. Wordt de ruimte waarin deze het toestel hangt slecht geventileerd, dan kan de koolmonoxide niet weg. Het gevaarlijke van koolmonoxide is dat je het niet ruikt of proeft. Zo kun je ongemerkt koolmonoxide inademen. Hier kun je bewusteloos van raken en in het ergste geval kun je er zelfs aan overlijden. Je kunt CO-vergiftiging voorkomen door altijd een raam open te zetten, je CV-ketel of kachel regelmatig te laten controleren en door koolmonoxide-melders op te hangen.

Hé, doe de deur dicht

Door de binnendeuren dicht te doen voor je gaat slapen kun je op een hele simpele manier levens redden. Gesloten binnendeuren houden de giftige rook bij brand nog even tegen. Zo heb je meer kans en tijd om te vluchten of om gered te worden. Het is dan natuurlijk wel belangrijk om op tijd gealarmeerd te worden. Ophangen die rookmelders dus.

Veilig vluchten

Als er brand uitbreekt, ben je de eerste minuten op jezelf aangewezen. Het duurt namelijk even voordat de brandweer er is nadat je 1-1-2 hebt gebeld. Door de rook die bij brand ontstaat kun je veel minder zien en herken je de trap of de overloop misschien niet meer. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je moet vluchten bij brand. Een vluchtplan kan je hierbij helpen.

TIP TIP

De beste plek voor je rookmelder

Hang ten minste rookmelders in de hal en op de overloop. Dit is meestal de vluchtroute als er brand uitbreekt. Nog beter is het om ook melders op te hangen in alle slaapkamers en de woonkamer. En wil je maximale beveiliging, hang dan melders op in alle ruimten waar brand kan ontstaan.

In ieder geval:

  • op elke verdieping tegen het plafond
  • minimaal 50 cm van een muur of hoek en niet op de tocht of bij mechanische ventilatie in de buurt
  • in de ruimte waar de slaapkamers op uit komen (vluchtroute)

Voor nog meer veiligheid:

  • in iedere slaapkamer
  • in de woonkamer of andere verblijfsruimte
  • in de ruimte waar de wasmachine en wasdroger staan (als dit niet de doucheruimte is)
  • in iedere ruimte waar elektrische apparaten worden opgeladen (telefoons, tablets, fietsen, hoverboards, ...) 

Meer weten?

Op deze site vind je nog veel meer informatie over koolmonoxide.

Delen