Ook jouw batterijen zijn brandgevaarlijk!

  • Nederland
  • 23 januari 2019

Hoewel het niet je eerste gedachte zal zijn wanneer je je telefoon aan de lader legt, of de batterijen in het speelgoed van je dochter of zoontje herlaadt, kan het verkeerd gebruiken van batterijen ontzettend gevaarlijk zijn. Batterijen kunnen namelijk heel erg warm worden en daardoor vlam vatten.

Het gaat hier om zogenaamde lithium-ion batterijen die onder meer gebruikt worden in telefoons, laptops, powerbanks, maar ook in elektrische fietsen en speelgoed als hoverboards. Grote kans dus dat er zich op dit moment een Li-ion batterij bij je binnen handbereik ligt.

Een rookmelder kan je op tijd waarschuwen bij gevaar. Zorg er daarom voor dat je je apparaten alleen oplaadt in ruimtes waar een rookmelder hangt. Daarnaast raden we je aan om je batterijen zoveel mogelijk op te laden wanneer je thuis bent.

 

Wat is een lithium-ion batterij?

Een lithium-ion batterij is een middel om energie in op te slaan en die chemische energie omzet in elektrische energie. Deze batterijen onderscheiden zich door een hoge energiedichtheid en herlaadbaarheid. In steeds meer toepassingen zien we dit terug, zoals bij elektrische fietsen, smartphones, tablets, laptops en hoverboards, maar ook bij bijvoorbeeld koptelefoons en elektrische tandenborstels. En dat zijn juist producten die we in huis hebben.

Zijn lithium-ion batterijen gevaarlijk?

Een gemiddeld huishouden bezit 125 batterijen. Steeds vaker zijn dit lithium-ion batterijen. Deze batterijen kunnen oververhit raken en in brand vliegen. Vaak gebeurt dit tijdens het opladen, door het gebruik van niet-originele laders, het overladen van de batterij of door beschadigingen. Helaas neemt het aantal incidenten toe doordat er meer lithium-ion batterijen toegepast worden. Hoewel exacte aantallen niet bekend zijn, waren er in 2017 naar schatting iedere week twee incidenten waarbij dit soort accu’s betrokken zijn.

Wat doen wij aan het gevaar van lithium-ion batterijen?

Brandweer Nederland, het Instituut Fysieke Veiligheid en de brandweerregio’s werken samen met het (internationale) bedrijfsleven, universiteiten en hogescholen om onze kennis over energieopslag te vergroten. We maken stappen. Het is belangrijk dat we investeren in nieuwe vormen van educatie, procedures en regelgeving en dat we nieuwe ervaringen onderling delen.
Lithium Ion Battery.jpg

Delen