Bijzondere inzet: het gevaar van koolmonoxide

  • Tollebeek
  • 15 mei 2019

Het is maandagavond en de collega’s van post Nagele zijn zich aan het voorbereiden op de jaarlijkse fitheidstest (JFT). Wilbert Kaat is één van die collega’s die zich klaarmaakt voor deze test als de pagers beginnen te trillen. Prio 1, melding van stank/hinder op een woonschip. Wilbert en zijn collega’s springen direct in de tankautospuit en rijden richting Tollebeek. Onderweg horen ze dat het waarschijnlijk om een melding van koolmonoxide gaat.

Wilbert hangt alvast zijn ademlucht om en schakelt de meters in die zij bij dit soort meldingen standaard bij zich dragen. Omdat hij en zijn collega's op en rond open water werken, trekken zij voor de veiligheid ook een redvest aan.

Gevaarlijke concentratie
Ter plaatse zien ze een man op een muurtje zitten die door de aanwezige ambulance wordt onderzocht. Hij voelde zich niet goed, is naar buiten gelopen en heeft zelf 112 gebeld. "Nog voor wij het ruim van het schip in lopen springt de CO-meter al in alarm en geeft 600 ppm aan. Dit is een zeer gevaarlijke concentratie koolmonoxide, die wij buiten al meten. Beneden in het woongedeelte schakelen wij uit voorzorg het gas en de elektriciteit uit, maar de oorzaak is onduidelijk. We zetten alle ramen open en voor de ingang plaatsen wij een grote ventilator om al het gas uit de woning te verdrijven. De waarden zakken dan gelukkig snel." Al met al zijn Wilbert en collega's zo'n anderhalf uur met de klus bezig. "Het oefenen zat er die avond niet meer in, maar het was wel een bijzondere inzet."

Herken en voorkom koolmonoxidevergiftiging
Koolmonoxide, ook bekend als CO, is een echte sluipmoordenaar. Je ziet of ruikt het niet, maar als je het inademt kan dit ernstige lichamelijke gevolgen hebben. Jaarlijks overlijden in Nederland gemiddeld 10 tot 15 personen door koolmonoxidevergiftiging. Enkele honderden mensen belanden in het ziekenhuis. De man in Tollebeek had geluk en merkte op tijd dat er iets mis was. Maar nog te vaak loopt het helaas (veel) minder goed af. Zorg daarom dat je weet hoe een CO-vergiftiging kan ontstaan én hoe je deze kunt voorkomen

 

 

Wilbert Kaat.jpg (1)
Checklist Checklist

Koolmonoxide-vergiftiging: hoe te voorkomen?

  • Laat je verbrandingstoestel jaarlijks controleren
  • Veeg de schoorsteen jaarlijks schoon
  • Zorg dat roosters openstaan
  • Zorg voor voldoende ventilatielucht

Delen