Wereld niet roken dag

  • Nederland
  • 31 mei 2018

De brandweer heeft zo zijn eigen reden om achter “wereld niet roken dag” te staan. Roken is namelijk de belangrijkste oorzaak van woningbranden met dodelijke afloop in 2017. Twee derde van de fatale woningbranden is ontstaan door menselijk handelen.

Lector Brandpreventie René Hagen: 'Hierbij is onvoorzichtigheid bij roken (30 procent) de meest voorkomende brandoorzaak. De helft van de woningbranden is ontstaan in de woonkamer. Verder zijn de branden vooral ontstaan in de keuken (30 procent) en slaapkamer (15 procent). Ouderen blijven helaas oververtegenwoordigd in de brandslachtofferstatistieken: twee derde van de slachtoffers was 61 jaar of ouder en een derde hiervan was zelfs ouder dan 80 jaar', aldus Hagen.

In bed hoort geen sigaret
Ook al is het zo verleidelijk, bedenk goed wat de gevolgen kunnen zijn van een sigaret roken in bed. Onder de warme dekens rook je nog een laatste sigaret en langzaam dommel je in je warme bed in slaap. De peuk valt gloeiend op je dekbed. Het dekbed vat vlam, en voor je het door hebt, lig je onder een vlammenzee. De gevolgen mag je zelf invullen.

Niet alleen in bed, maar ook in de woonkamer moet je een sigaret goed uitmaken. Doe bijvoorbeeld een laagje zand of water in de asbak. Zo voorkom je dat de sigaret opnieuw kan gaan gloeien en een (overvolle) asbak vlam vat.

 

Roker, gooi je peuk niet weg!

10% van de branden ontstaat door sigaretten. Roker wees dus alert met je sigaret en gooi deze niet zomaar weg. Voordat je het weet is jouw sigaret ongewenst de veroorzaker van brand.

Natuur.jpg
Sigaretten Sigaretten

Geen brand door je sigaret

  • Maak je sigaret goed uit
  • Rook het liefst buiten, maar gooi je (brandende) peuk niet in de natuur
  • In bed hoort geen sigaret
  • Let op met je gloeiende sigaret, brandbare materialen kunnen er vlam door vatten; de bank, gordijnen, een tafel...
  • Leeg regelmatig je overvolle asbakken
  • Zorg dat je peuk niet meer gloeit voordat je de asbak leeg gooit in de vuilnisbak. Een gloeiende sigaret kan zo maar voor brand zorgen in je vuilnisbak
  • Laat (kleine) kinderen buiten bereik van een sigaret
  • Laat geen aanstekers slingeren in de buurt van kinderen

Veiliger met een rookstandaard

Rook je, maar heb je een beperkte handfunctie of reuma? Met een rookstandaard of rookrobot rook je veilig(er).

Een rookstandaard houdt de sigaret voor je vast. Je sigaret zit vast in de houder en de as valt in de verzwaarde asbak die je vastmaakt aan je rolstoel of bed. Je rookt via een mondstuk en slangetje. Val je in slaap dan blijft de sigaret boven de asbak vast zitten en dooft vanzelf. 

 

Delen