Veel geluk gehad, achteraf...

  • Nederland
  • 08 februari 2018

De eerste twee weken van februari staan in het teken van onze koolmonoxide-campagne. Via verschillende kanalen proberen we zoveel mogelijk mensen te informeren over de gevaren van koolmonoxide en vooral wat je kunt doen om dit te voorkomen.
Peter Schuurmans van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond maakte ernstige gevallen van koolmonoxidevergiftiging mee. Hij vertelt hier over een inzet die hem is bijgebleven en veel indruk op hem maakte.

De Brandweer Rotterdam-Rijnmond wordt gealarmeerd voor een melding met koolmonoxide. Als de brandweer bij de betreffende woning aankomt, blijkt dat het gaat om een jong gezin; vader, moeder en twee kinderen. Ze voelen zich niet lekker en vertrouwen het niet. De klachten bestonden uit hoofdpijn en vermoeidheid. En omdat het hele gezin last had van deze klachten, hebben ze 1-1-2 gebeld.

Veel geluk gehad

De brandweer was snel ter plaatse en heeft het gezin uit de woning gehaald. Zij zijn behandeld door ambulancepersoneel en voor controle meegenomen naar het ziekenhuis. De brandweer heeft metingen uitgevoerd en achteraf is gebleken dat de bewoners erg veel geluk hebben gehad. Als zij later uit de woning waren gehaald of niet naar 1-1-2 hadden gebeld, hadden ze het waarschijnlijk niet overleefd.

Geiser

De oorzaak van het vrijkomen van koolmonoxide bleek de geiser te zijn. Door jaarlijks onderhoud en te zorgen voor een goede afvoer van de geiser, kan het vrijkomen van koolmonoxide worden voorkomen. Zorg er daarnaast voor dat je de ruimte waar de geiser, cv-ketel of kachel hangt continu ventileert en plaats koolmonoxidemelders. Waar en hoe dat moet, zie je hier.

Koolmonoxide

Wat is koolmonoxide? En waarom is het zo gevaarlijk?

BW Ned CO-test-5-melder ophangen 2018 HR.JPG

Ventileer

Ventileer

Laat 24 uur per dag en 7 dagen per week een rooster open of een raam op een kiertje.

Controleer

Controleer

Laat het verwarmingstoestel zoals CV-ketel of kachel minimaal één keer per jaar door een gecertificeerd vakman controleren.

Delen