Rookmelders; buitenaards belangrijk

 • Buitenaards ;D
 • 02 juli 2018

Op 2 juli is het wereld UFO dag. Let dan extra goed op UFR’s (Unidentified Flying Rookmelders) , de R-files en wel een hele volle maan ;D

Wees giftige gassen voor met een rookmelder
De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Als je slaapt, ruik je niets. Alleen je gehoor werkt nog. Als je wasdroger kortsluiting maakt en brand veroorzaakt, word je van de rooklucht dus niet wakker. Doordat rook veel giftige gassen bevat, raak je al snel in een diepe bewusteloosheid. Vaak al binnen enkele minuten. De meeste slachtoffers bij brand vallen dan ook door het inademen van rook. Rookmelders zijn dus van levensbelang!

Ongeveer de helft van alle woningbranden zijn geen branden met grote vlammen, maar branden waarbij het vuur smeult. Deze smeulbranden veroorzaken veel rook en daardoor vallen ook de meeste slachtoffers. Omdat alleen je gehoor werkt als je slaapt, is het geluid van een rookmelder zo belangrijk. Het geeft je de tijd om te vluchten.

 

De beste rookmelder

Kies altijd voor een goedgekeurde rookmelder, bijvoorbeeld een rookmelder voorzien van het logo ‘Politie keurmerk veilig wonen’. Op de website van Radar vind je meer informatie over goedgekeurde rookmelders. Als je meerdere rookmelders gebruikt, gebruik dan het liefst rookmelders die je met elkaar kunt verbinden. Als er dan één melder af gaat, dan gaat de andere ook af. Denk ook aan het schakelen van rookmelders met de buren.
Zeker als je boven een winkelpand of café woont, of als jij of je buurman of -vrouw zonder hulp niet veilig buiten komen, kunnen deze geschakelde melders veel leed voorkomen.  

BUITENAARDS VIERKANT.jpg

Werking en onderhoud rookmelder

De meeste rookmelders - ook wel brandmelders genoemd - maken gebruik van een lichtgevoelige cel, die de rook waarneemt. Als er rook bijkomt, wordt het licht verstoord en gaat het alarm af. Omdat je rookmelder afgaat als er rook bij de lichtbron komt, is het belangrijk om deze schoon te houden. Als er teveel stof ophoopt in de melder, kan hij niet meer goed functioneren. Maak de melder daarom een keer per jaar stofvrij met de stofzuiger of licht vochtig doekje, bijvoorbeeld wanneer je de batterij vervangt.

De batterij van je rookmelder

De batterij gaat gemiddeld één jaar mee. Tip: plak een sticker op de melder met de datum wanneer de batterij weer aan vervanging toe is. Op die manier weet je precies wanneer de batterij voor het laatst is vervangen. Als de batterij bijna leeg is, hoor je elke minuut een piepsignaal. Overigens zijn er ook rookmelders te koop waarvan de batterij tien jaar meegaat. Meer informatie hierover kun je opvragen bij het team brandveilig leven van jouw regio of een bouwmarkt bij jou in de buurt.

Brandweer_kamers_roken.jpg

De beste rookmelder voor jou

Rookmelders zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en prijsklassen. Kies altijd voor een goedgekeurde rookmelder. Het Europese keurmerk EN 14604 houdt in dat de rookmelder voldoet aan de noodzakelijke kwaliteitseisen ten aanzien van productinformatie, onderhoud, duurzaamheid en milieuaspecten. Alleen rookmelders met dit keurmerk mogen nog worden verkocht.

Let er bij de aanschaf op of de rookmelder werkt op batterijen die jaarlijks vervangen moeten worden of dat er een batterij in de melder zit die vijf of tien jaar meegaat. Een rookmelder met een batterij die meerdere jaren werkt, is bij aanschaf wel duurder maar levert veel gemak omdat je niet steeds weer een  nieuwe batterij hoeft te plaatsen.

TIP TIP

Plaats de rookmelder niet

 • in de garage
 • bij een ventilator of ventilatieopening
 • boven de verwarming
 • op tochtige plekken

Plaats in de keuken of de badkamer geen optische melder maar een thermische melder. Die gaat af bij temperatuursverhoging en niet bij rook.

Koolmonoxidemelders

Wat doet een koolmonoxidemelder? En waar hang je die op?

CO-melder_neutraal.png
TIP TIP

Wist je dat

 • je niks ruikt als je slaapt, dus ook geen rook
 • een rookmelder je wakker maakt en ervoor zorgt dat je tijd hebt om te vluchten!
 • rookmelders te koop zijn in alle doe-het-zelfzaken en bouwmarkten
 • een rookmelder binnen 1 minuut geplaatst is
 • rookmelders niet zomaar afgaan als je een sigaret rookt.
 • een rookmelder voor doven en slechthorenden in principe wordt vergoed door de zorgverzekeraar

Ongeveer de helft van alle woningbranden zijn branden waarbij het vuur smeult. Deze smeulbranden veroorzaken veel rook en daardoor vallen ook de meeste slachtoffers.

Delen