Offerfeest, laat de BBQ buiten

  • Nederland
  • 21 augustus 2018

Moslims vieren vanaf dinsdag 21 augustus het offerfeest. Traditioneel wordt de BBQ op deze dagen veel gebruikt om het vlees en de gerechten klaar te maken.

Laat de BBQ buiten!

Het liefst vier je het feest natuurlijk buiten. Maar als dat niet kan en je moet naar binnen, bereid het vlees dan gewoon in de keuken. Laat de BBQ buiten!

Gebruik de BBQ niet op het balkon of in de schuur. Zet je de BBQ in een schuurtje, dan is dat levensgevaarlijk. De rook zorgt voor een hoge concentratie koolstofmonoxide (CO) in de hele ruimte. Op het balkon kunnen de giftige gassen blijven hangen.

BBQ is geen kachel

Maar niet alleen voor het bereiden van eten wordt de BBQ weleens binnen gebruikt. Helaas bleek dat de BBQ ook binnenshuis als kachel gebruikt werd. De brandweer moest al een aantal keren in actie komen omdat de ruimte vol stond met het giftige CO.

Test jouw situatie

Herken jij de signalen van een CO-vergiftiging?

CO-test-2017.jpg

Je proeft of ruikt het niet

Het gevaarlijke van koolmonoxide is: je proeft of ruikt het niet. Bij inademing raak je al snel bewusteloos.

Heb je een kachel of geiser die slecht onderhouden is of in een slecht geventileerde ruimte staat? Dan kan er koolmonoxide vrijkomen. Ook de verkeerde aansluiting van een moderne CV-ketel kan een oorzaak zijn.

Koolmonoxide

Wat is koolmonoxide? En waarom is het zo gevaarlijk?

Kan ik weer genezen na koolmonoxide-vergiftiging?

Ja, vanaf het moment dat je geen koolmonoxide meer inademt, verdwijnen de symptomen binnen een paar dagen.

Slechts bij hoge uitzondering kan zuurstofgebrek hersenschade veroorzaken.

Uit de media

Elf gewonden door barbecue binnenshuis

telegraaf.nl 4 nov. 2018

Elf mensen, waaronder een aantal kinderen, hebben een koolmonoxidevergiftiging opgelopen. Twee personen moesten zelfs met reddingshelikopters worden afgevoerd naar speciale drukkamers. De bewoners hadden de houtskoolbarbecue aangestoken om het huis te verwarmen omdat de kachel het niet deed.

Mensen onwel door BBQ binnen

Volkskrant.nl 11-02-2012
Vier mensen zijn gisteravond in Amsterdam onwel geraakt door koolmonoxide. Ze hadden in een woning aan het Christine Poolmanhof in Nieuw-West de barbecue aangestoken, omdat de kachel niet werkte.

Kinderen onwel door BBQ binnen

Telegraaf 21-12 2016
Drie kinderen hebben dinsdagavond een koolmonoxidevergiftiging opgelopen nadat ze in huis een barbecue hadden aangestoken.

Delen