Dag van de slaap: maar niet als je staat te koken

  • Arnhem
  • 16 maart 2018

Op 16 maart is het de Dag van de slaap, ook wel World Sleep Day genoemd. Op deze dag vieren we de slaap, maar staan we ook stil bij belangrijke zaken die met slaap te maken hebben, zoals gezondheid en alertheid.

Natuurlijk ga je niet koken, net voordat je naar bed gaat. Maar het komt nog wel eens voor dat iemand overdag in slaap valt terwijl er een pan op het vuur staat. Dat kan goed gaan, maar net zo makkelijk gaat dit helemaal fout!

Als je slaapt ruik je niks. Ontstaat er brand in huis, dan word je dus niet wakker van de geur van rook.

Als een pan te lang op het vuur staat, kan de olie die in de pan zit te heet worden en vlam vatten. Ook kan er brand ontstaan als een pannetje met water droog kookt. Zorg er daarom altijd voor dat je er bij blijft als je aan het koken, bakken of braden bent. Zet een kookwekker. Mocht je in slaap vallen, dan word je er aan herinnerd om weer even bij de potten en pannen te kijken.

Gaat het toch mis, en heeft de inhoud van de pan vlam gevat? Blus dan nooit met water! Zorg er voor dat je altijd en passende deksel bij de hand hebt, die je - van je af - op de pan legt. Zet de afzuigkap uit en laat de pan minstens een uur afkoelen. Ga nooit met de pan lopen en bel bij twijfel 1-1-2.

 

 

DOEN DOEN

Blijf rustig

  • Draai de warmtebron uit
  • Dek de pan af
  • Zet de afzuigkap uit
  • Laat de pan afgedekt tot deze is afgekoeld

Alles over Vlam in de pan

Gebruik nooit water om een vlam in de pan te blussen en ga niet met de pan aan de wandel. Lees hier wat je wel kan doen.

BVL-senioren_koken.jpg

Delen