Voorkom op vakantie brandwonden bij kinderen

  • Beverwijk
  • 11 juli 2017

Bron: Nederlandse brandwonden stichting

De brandwondencentra in Nederland behandelen tijdens de zomermaanden meer jonge kinderen met brandwonden dan in de rest van het jaar. Tijdens de vakantieperiode is de kans groter om een brandwondenongeval op te lopen, omdat de omstandigheden anders zijn dan gebruikelijk en de normale routine ontbreekt.

 

Op vakantie is de situatie anders dan thuis. De campingtafel met het hete kopje thee erop is net wat lager dan de eettafel thuis en staat minder stabiel. Waar je kindje thuis nog niet bij kan, kan hij nu ineens wel bij. Een greep naar de gloeiend hete theekop is in een oogwenk gedaan. Waar je thuis gewend bent dat de kleine niet in de keuken kan of mag komen, is dat in de tent net even anders. De steelpan is nu wél binnen handbereik.

Bedenk welke maatregelen je thuis neemt om brandwonden te voorkomen. Loop eens een rondje in je vakantieverblijf en bekijk welke risico’s er zijn. Staan de waterkoker, theepot en de mok buiten bereik van je kindje? Laat tijdens het koken geen kinderen in de buurt van het kooktoestel en houd ze op minimaal twee meter afstand van een barbecue of open vuur. Plaats aanstekers en lucifers buiten bereik van kinderen. En laat ze nooit alleen bij brandende kaarsen. 

Brandwonden en dan?

Eerst water, de rest komt later

Brandwonden_water.jpg

Een kopje te dicht bij de rand van de tafel? Daar kan een kind gewoon bij.

Delen