Kom zelf in actie op de Landelijke Veiligheidsdag

  • Almere
  • 01 mei 2017

Hoe red je slachtoffers die van een boot in het Weerwater vallen? Hoe komt de Reddingsbrigade in actie en wat is de rol van de duikers van de brandweer? Hun samenwerking is te zien vanaf 13.00 uur tijdens de officiële opening van de vierde Landelijke Veiligheidsdag op zaterdag 13 mei op de Esplanade in Almere Centrum. De hele dag pakken politie, brandweer, reddingsbrigade, ambulance en defensie uit. Samenwerking is het thema van deze editie, die groter wordt dan ooit. Tussen 10.00 en 17.00 uur staat het gehele centrum in het teken van veiligheid.

Landmachtdag

De Landelijke Veiligheidsdag valt dit jaar samen met de Landmachtdag van Defensie. Op de Esplanade laat Defensie doorlopend het werk van militairen zien, maar vooral zélf in actie komen is mogelijk. Zo is er een hindernisbaan, een schietbaan, een klimparcours en staan er diverse tenten met informatie over materieel van en werken voor Defensie. Ook staan er militaire voertuigen waar kinderen op en in mogen klimmen. Op het Weerwater mogen kinderen met een lifeguard zelf varen in een boot van de Reddingsbrigade.

Hulpdiensten

De hulpdiensten laten op de Grote Markt zien hoe zij samenwerken bij een ernstig ongeluk tussen twee voertuigen. De politie zorgt voor de veiligheid van de omgeving, de brandweer gaat aan de slag met het voorkomen van brand en begint met het opensnijden van de wagen en het ambulancepersoneel verleent direct medische hulp aan inzittenden. Bij zo’n zwaar ongeval komen ook de gele wagens van Rijkswaterstaat in actie. Ook zij zijn daarom aanwezig op de Grote Markt. De ANWB en Veilig Verkeer Nederland geven uitleg over veiligheid in het verkeer. Waaghalzen kunnen in de autokantelaar testen hoe je uit je auto komt als die op zijn kop ligt.

Voorlichting

Op het Forum geven politie, brandweer, gemeente en GGD voorlichting over veiligheid in en om je huis. Cameratoezicht laat zien wat zij in beeld brengen. Ook DARES, die, als alle communicatie van hulpverleners uitvalt ervoor zorgt dat zij toch met elkaar in contact komen,  is aanwezig. Op De Diagonaal en in de Schutterstraat zijn alle deelnemende organisaties aanwezig om voorlichting te geven en vragen te beantwoorden. Milieuagenten geven uitleg over wat zij zoal tegenkomen, terwijl de ‘SRCN Reddingshonden’ laat zien wat hun reddingshonden allemaal kunnen.

Voor de kleine bezoekers is er veel vertier op het Stationsplein en Schipperplein. Op het Stationsplein laten verschillende jeugdbrandweerkorpsen uit Flevoland zien wat zij doen. Ook kun je bij Veilig Verkeer Nederland de invloed van drank op je reactiesnelheid en vaardigheid ervaren. Veiligheidsmuseum PIT op het Schipperplein is de gehele dag gratis toegankelijk.

Kijk voor meer informatie op www.veiligheidsdag.nl.

Veiligheidsmuseum PIT

In het Veiligheidsmuseum PIT beleef je de wereld van politie, brandweer en ambulance! Hier kom je van alles te weten over de geschiedenis van veiligheid en wat hulpdiensten doen om de samenleving zo veilig mogelijk te maken. Na een bezoek aan PIT weet jij hoe bij te dragen aan een veilige samenleving.

PIT-logo.jpg

Delen