Proef laat zien: gesloten binnendeuren verdubbelen je vluchttijd

 • Oefencentrum Crailo
 • 12 januari 2017

Uit de praktijkproef op Oefencentrum Crailo bij de start van de Nationale Brandpreventieweken blijkt dat het sluiten van de binnendeuren je ruim twee keer zoveel tijd geeft om te vluchten bij brand. Waar bij open deuren na 3,5 minuut al geen overleefbare situatie meer is, is dit bij gesloten deuren meer dan 10 minuten. Kostbare tijd die levens redt. Ondanks dit belangrijke gegeven blijkt uit onderzoek dat nog steeds 40% van de Nederlanders de binnendeuren 's nachts open laat staan.

Een simpele handeling als het altijd sluiten van de binnendeuren voordat je gaat slapen redt levens bij brand. Je hebt dan meer kans en tijd om veilig te vluchten en gered te worden. Want gesloten deuren houden de giftige rook - de grootste bedreiging bij brand - nog enige tijd buiten de leefruimte. Daarnaast is ook het plaatsen van hoorbare rookmelders essentieel, want zij waarschuwen met een luid alarm als er brand is. Deze onderzoeksinzichten, gebaseerd op het onderzoeksrapport ‘Gebrand op inzicht' van de Brandweeracademie, zijn de belangrijkste speerpunten van de Landelijke Brandpreventieweken met het thema ‘Hé doe de deur dicht'. Op 28 september zijn deze onderzoeksresultaten in de praktijk gepresenteerd met een brandtest op Oefencentrum Crailo. De inzichten uit de praktijk zijn overweldigend. Waar je bij een brand met open tussendeuren binnen 3,5 minuut in de naastgelegen ruimte al niet meer kon overleven, was de overlevingskans bij gesloten binnendeuren in de naastgelegen ruimte meer dan 10 minuten. Levensreddende tijdwinst die nodig is om veilig te vluchten en gered te worden. De overtuigende beeldweergave van de praktijkproef is ook gepubliceerd op de website www.verkleindekansopbrand.nl.

Mensen zien belang gesloten binnendeuren niet in

Uit een voormeting van de Brandwonden Stichting blijkt dat ruim 40% van de Nederlanders de binnendeuren 's nachts niet dicht doet. Ook uit resultaten van de online kennistest op www.verkleindekansopbrand.nl - waarbij nadrukkelijk het thema van gesloten deuren onder de aandacht wordt gebracht - blijkt nog steeds 32% van de mensen de binnendeuren niet te sluiten. Deze test is inmiddels ruim 77.000 keer ingevuld. Belangrijkste redenen dat men de deuren niet sluit? Omdat ze het niet gewend zijn, om de kinderen goed te kunnen horen of om de huisdieren ook 's nachts in huis te laten rondlopen. Dat ze daarmee hun leven en dat van hun kinderen en huisdieren onnodig in gevaar brengen dringt onvoldoende door.

Zorg dat je de rookmelder hoort!

In de praktijkproef komt ook het belang van werkende rookmelders goed naar voren. Als je slaapt, ruik je geen rook, maar je gehoor werkt wel. Zonder rookmelders, zeker als je slaapt, word je niet wakker in die paar minuten die een brand nodig heeft om je van het leven te beroven. Uit de enquête blijkt dat meer dan 65% van de respondenten geen onderhoud pleegt aan zijn rookmelder. Een verontrustend percentage. Terwijl het onderhoud zo makkelijk is. Een paar keer per jaar met de stofzuiger het stof van de rookmelder zuigen is al voldoende. En zo staan er op www.verkleindekansopbrand.nl nog meer handige en simpele tips en advies om de brandveiligheid in huis te vergroten.

Campagne

De Brandwonden Stichting stelt, samen met Brandweer Nederland en de veiligheidsregio's, alles in het werk om het publiek te overtuigen van het grote belang van het sluiten van de binnendeuren en het plaatsen van hoorbare rookmelders. Twee simpele handelingen die levens redden. Ga voor meer informatie over de campagne naar www.verkleindekansopbrand.nl.

Checklist Checklist

Een schoorsteenbrand voorkomen

 • Gebruik schoon en droog hout
 • Laat je schoorsteen jaarlijks vegen
 • Kies een Bedrijf dat is Aangesloten bij Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond (ASPB)
 • Zorg voor een emmer met zand NAAST de open haard / kachel / schoorsteen
TIP TIP

De beste plek voor je rookmelder

Hang ten minste rookmelders in de hal en op de overloop. Dit is meestal de vluchtroute als er brand uitbreekt. Nog beter is het om ook melders op te hangen in alle slaapkamers en de woonkamer. En wil je maximale beveiliging, hang dan melders op in alle ruimten waar brand kan ontstaan.

In ieder geval:

 • op elke verdieping tegen het plafond
 • minimaal 50 cm van een muur of hoek en niet op de tocht of bij mechanische ventilatie in de buurt
 • in de ruimte waar de slaapkamers op uit komen (vluchtroute)

Voor nog meer veiligheid:

 • in iedere slaapkamer
 • in de woonkamer of andere verblijfsruimte
 • in de ruimte waar de wasmachine en wasdroger staan (als dit niet de doucheruimte is)
Checklist Checklist

Oefen je vluchtroute

 • Sluit je ogen. Rook belemmert je zicht 
 • Waarschuw je huisgenoten
 • Loop via een veilige route naar buiten
 • Sluit steeds de deur achter je
 • Verzamel op een afgesproken plaats
 • Bedenk hoe je hulpdiensten waarschuwt

Delen