Grote kookbranders blijken onveilig

  • Venlo
  • 02 januari 2017

Geen enkele van de onderzochte 15 grote kookbranders voldoet aan de wettelijke veiligheidseisen. Dat is de uitkomst van een onderzoek dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in 2016 heeft uitgevoerd. Bij 13 van de 15 is sprake van een ernstig veiligheidsrisico zoals het ontbreken van de vlambeveiliging. De verkoop van de onderzochte kookbranders is inmiddels verboden. De NVWA adviseert om eerder gekochte branders niet meer te gebruiken.

Op de website van de NVWA staat een overzicht van de onderzochte kookbranders op merknaam dat consumenten kunnen raadplegen.

Risico's

Grote kookbranders die in gesloten ruimten zoals keukens of tenten worden gebruikt, kunnen gevaar opleveren: ze kunnen vergiftiging door koolmonoxide veroorzaken of ze kunnen een schadelijke hoeveelheid roet produceren. Ook kan uitstromend onverbrand gas een steekvlam, brand of een explosie veroorzaken. De risico's zijn het grootst als de kookbranders binnen worden gebruikt.

Particulieren gebruiken steeds vaker grote kookbranders (ook wel wokbranders genoemd) die voorheen vaak alleen door professionele bakkers en koks werden gebruikt. Deze kookbranders hebben een groot vermogen; daardoor kunnen de gevolgen navenant groot zijn als er iets mis gaat in het gebruik. Daarom is het belangrijk dat de branders aan de veiligheidseisen voldoen.

Alles bij elkaar was dit reden voor de NVWA om te inventariseren hoe het gesteld is met de veiligheid van grote kookbranders op de Nederlandse markt.

 

Delen