Bij een ongeval of zoektocht te water wordt het duikteam van de Brandweer Weert vaak ingezet. Op oefening in de Zuid-Willemsvaart vormt het duikteam een geoliede machine.

Cilinderdruk? Check. Communicatie? Check. Duikers fit to dive? Fit to dive. In de speciale duikwagen klinken de commando’s en checks routineus. Terwijl het voertuig zich naar de plaats van de oefening spoedt, trekken de twee duikers hun op maat gemaakte duikpakken aan. Het gaat om de melding ‘persoon te water’, oftewel een zoektocht op de tast over de bodem van een aardedonker kanaal.

Binnen vijf minuten is het voertuig ter plaatse en kunnen de duikers via een ladder te water. Hoewel het hier om een oefening gaat, is het gehele team gefocust. Het gaat enkel en alleen over de oefening. De duiker te water staat via een lijn in contact met zijn teamgenoot op de kant, duikploegleider Hans Stokbroeks. “Ik heb ongeveer een halve meter zicht”, klinkt het krakerig, en daarna: “Object gevonden, duiker gaat op onderzoek uit.”

Autoband en een halve fiets

Dit keer gaat het slechts om een autoband en een halve fiets. De meterslange lijn is tevens het oriëntatiepunt van de duiker. De duiker zwemt met een strakke lijn steeds in een halve cirkel. Door de duiker die lijn steeds een meter verder uit te laten zwemmen, kan er gericht gezocht worden. Deze doeltreffende methode wordt veel gebruikt wanneer het team zoekt naar een persoon of voertuig op de bodem.

Geen hemelsblauwe tropische wateren

Hoewel een paar leden van het team ook in hun vrije tijd duiken, is er een wereld van verschil tussen hemelsblauwe tropische wateren en een koud en donker kanaal. Een oproep kan altijd komen en dan liggen de duikers binnen de kortst mogelijke tijd op de bodem van het kanaal. Ze tasten de omgeving af, op zoek naar een drenkeling of een te water geraakt voertuig.

Dankbaar werk

Hans Stokbroeks: “Als duiker sta je dag en nacht paraat, maar je merkt dat het ontzettend veel oplevert. Als je bij een duikinzet langs de kant staat en ons team zoekt naar een vermist persoon waarbij familie aanwezig is, merken wij vaak dat ons werk als erg dankbaar wordt ervaren. Men ziet dat we er alles aan doen om die persoon te vinden. Wij zorgen als duikteam vaak voor rust en duidelijkheid bij de familie. Je betekent dan echt wat voor iemand. Daardoor is de bereidheid om beschikbaar te blijven groter.”

Duiker Tim Nieuwesteeg valt hem – inmiddels weer op de kant – bij.

“Voor de nabestaanden op de kant ben jij degene die – hoe wrang ook – zekerheid geeft.”

Tim

Hecht team

Tim geef aan dat het werk soms heftig kan zijn. Het werken in teamverband helpt daarbij. Per jaar moeten de duikers minimaal 300 duikminuten maken, ze hebben veel met elkaar te maken. Zo ontstaat er vanzelf een hechte band. Hans vult aan: “samen de klus klaren, maakt het team ook hechter.”

Voor Tim, Hans en de rest van het in totaal zeskoppige team zit de oefening er weer op. Waar de heenweg gevuld was met serieuze commando’s en het nalopen van het veiligheidsprotocol, is er nu tijd voor ontspannende gesprekken en grappen. Hans: “Je merkt dat er na zo’n oefening altijd een ontlading is. Je maakt alles samen mee, als team sta je immers voor elkaar klaar. Veiligheid van de duiker te water heeft altijd de hoogste prioriteit. Het is echt samen uitrukken, en samen weer terug naar de kazerne.”

Was deze informatie nuttig?
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box